Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 18745356-101.07.07-E.1793

BAŞVURU NO: 2017/13596

KARAR TARİHİ: 09/02/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuranın görev yerinin değiştirilmesi ve geçici görev yolluğunun ödenmesi talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 10.11.2017

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1) Kurumumuza 10/11/2017 tarihinde yapılan başvuru ve eklerinde, başvuran …; 22/1/1997 tarihinden itibaren Sivas Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünde memur olarak çalıştığını ve bu sürede Sivas’ta ikamet ettiğini, yaşadığı sıkıntılar nedeniyle 3 hafta Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde tedavi gördüğünü, bunun ardından amiri tarafından kendisini toplamasına yardımcı olacağını ileri sürerek ailesinin yanına Kangal ilçesinde geçici olarak görevlendirildiğini, bu görevin kısa süreli olacağı söylenerek verildiğini ancak uzun sürmesinde rızasının bulunmadığını, 11/9/2017 tarihinde geçici görevi süresinde alamadığı harcırahlarını almak amacıyla başvurduğunu, ancak kendisine 19/8/2016 tarihinde Kangal Sosyal Güvenlik Merkezi’ne atamasının yapıldığı için talebin yerine getirilmesinin mümkün olmadığı yönünde cevap verildiğini, söz konusu atamadan kendisinin haberdar olmadığını, Kangal Sosyal Güvenlik Merkezine geçmek yönünde bir talebinin bulunmadığını belirterek aile durumunun ve rızasının gözetilerek önceki görev yeri olan Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne atamasının yapılmasını ve Ağustos 2016 tarihinden itibaren ödenmeyen geçici görev yolluğunun ödenmesini talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2) 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4) Başvuruya ilişkin yapılan inceleme kapsamında, 12/12/2017 tarihinde Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden, konu hakkında bilgi ve belge talebinde bulunulmuş ve ayrıca başvuru konusunun dostane olarak çözülmesi girişimlerinde bulunulmuştur. 20/12/2017 tarihinde Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda başvuranın Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde görevlendirilerek buna ilişkin talebinin yerine getirildiği belirtilmiştir.

 

5) Diğer başvuru konusu olan geçici görev yolluğunun ödenmesine ilişkin ilgili idare ile görüşmeler yapılmış ve telefonda söz konusu ödemenin yapılacağı bilgisi alınmış, 5/2/2018 tarih ve 3166 sayı ile Kurumumuz kayıtlarına giren Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün yazısıyla başvurana 5.587,20 TL geçici görev yolluğu ödendiği anlaşılmıştır. Söz konusu ödeme başvuran ile yapılan telefon görüşmesi ile teyit edilmiştir.

 

III. KARAR

 

6) Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde, Kurumumuzun girişimleri ve çalışmaları neticesinde başvuruya konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirildiği başvuran tarafından Kurumumuza bildirildiğinden Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verilmesine ve kararın BAŞVURANA ve SİVAS SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE tebliğine karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy