Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/9103

KARAR TARİHİ: 10/06/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

 

DSİ GAP 15. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ-ŞANLIURFA

 

BAŞVURUNUN KONUSU: 2017 yılı sulama borcuna itiraz hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 29/04/2019

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Başvuran özetle, Şanlıurfa ili, Suruç ilçesi, Höyükhanı Köyü…. ada, …… parsel sayılı taşınmaz için, 2017/1 dönemine ait 1.016,94 TL su borcu tahakkuk ettirildiğini, ancak bahse konu tarlada ekim, dikim yapmadığını belirterek, adına haksız yere tahakkuk ettirilen borcun silinmesi hususunda gereğini talep etmiştir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinde, inceleme ve araştırma devam ederken Kurumun tarafları dostane çözüme davet edebileceği; Kurumun, şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı düzenlenmiş olup, bahse konu Yönetmeliğin “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde ise, şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hüküm altına alınmıştır.

 

4. Başvuranın talebine istinaden şikâyete konu İdare Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile müteaddit defalar telefon görüşmesi gerçekleştirilmiş olup, bahse konu idare 30/05/2019 tarihinde Kurumumuza e-posta yolu ile DSİ Genel Müdürü imzasına sunulmak üzere “2017 Yılı Sulama Borcuna İtiraz (Höyükyanı Mahallesi 169/15 ve 147/6 nolu parseller)” konu başlığı ile göndermiş olduğu Bilgi Notunda, “Şanlıurfa İli Suruç İlçesi Höyükyanı Mahallesi Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sol Sahil Ana Kanalı Sulama Sahası içerisinde yer almaktadır. Yapılan incelemede, 169/15 nolu parselin 02.11.2017 tarihinde …………’a satıldığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla 169/15 nolu parselin 2017 yılına ait sulama borcu tahakkuk listesinde gerekli düzeltmeler yapılacaktır.” açıklamasına yer vermek suretiyle, başvuruya konu talebin karşılanacağını bildirmiştir. Bu doğrultuda, başvuranın talebinin gerçekleştirilmesi yönünde hâlihazırda ilgili idaresince işlemlere başlandığı gözetildiğinde, yukarıda 3 numaralı paragrafta yer verilen ilgili mevzuatı gereğince başvuru konusu talep hakkında “Dostane çözüm kararı” verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

IV. KARAR

 

Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre, anılan Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince başvuru hakkında DOSTANE ÇÖZÜM KARARI verilmesine, kararın başvuran ile DSİ Genel Müdürlüğü ve 15. Bölge Müdürlüğü’ne tebliğine karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy