Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 74) (6328 S. K. m. 5, 20, 21) (663 S. KHK. m. 25)

 

SAYI: 18745356-101.07.06-E.10062

BAŞVURU NO: 2017/12697

KARAR TARİHİ: 08/06/2018

 

KISMEN TAVSİYE KISMEN RET KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURU VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Sağlık Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna atanma talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 20.10.2017

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Kurumumuza yapılan başvuruda …. Osmaniye İli Kadirli ilçesi Devlet Hastanesinde Hemşire olarak görev yaptığını, bel rahatsızlığından dolayı ameliyat olduğunu ve ağır işlerde çalışmaması gerektiğini ancak idarenin bu durumu dikkate almadan ağır serviste çalıştırdığından dolayı Sağlık Bakanlığına başvurduğunu ve “yardımcı sağlık personel sıkıntısı olduğundan kadro geçişiniz yapılmamaktadır” cevabı aldığını belirterek, yasal hakkını kullanıp Sağlık Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliğine istinaden Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliğine geçişini talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Sağlık Bakanlığından 9/1/2018 tarihli ve E.352 sayılı, 14/3/2018 tarihli ve E.4264 sayılı, 27/3/2018 tarihli ve E.5476 sayılı yazılar ile bilgi ve belge talebinde bulunulmuş olup, Kurumumuza 14/5/2018 tarihinde gelen Sağlık Bakanlığının 9/5/2018 tarihli yazısında;

 

2.1. "Kadirli Devlet Hastanesi'nde Hemşire olarak görev yapan … hakkında; Bakanlığımız Teşkilatında faaliyet gösteren sağlık kurum ve kuruluşlarında hemşire sayısının yetersiz olması nedeniyle hemşire ihtiyacının bulunması ve sağlık hizmetlerinin sunumunda aksaklıklara sebebiyet verilmemesi amacıyla hemşire unvanındaki personelin V.H.K.İ. unvanına atanması uygun görülmemektedir.

 

2.2. Ayrıca Bakanlığımız Taşra Teşkilatında görev yapan personelin il içerisinde naklen tayin ve geçici görevlendirme işlemleri 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 25 inci maddesi kapsamında İl Sağlık Müdürlüklerinin yetkisinde bulunduğundan ilgi (b) yazımız ile Osmaniye Valiliği İl Sağlık Müdürlüğüne; adı geçenin talebi hakkında yapılan işlem olup olmadığı hususunun sorularak konu ile ilgili bilgi belge talebinde bulunulmuştur."

 

3. Osmaniye Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünün Sağlık Bakanlığına hitaben gönderdiği yazısında;

 

3.1."Personelin Sağlık Hizmetleri Sınıfı Hemşire kadrosundan Genel İdari Hizmetler Sınıfı V.H.K.İ kadrosuna geçiş talebi Kadirli Devlet Hastanesi tarafından yazı ekinde yer alan dilekçesi ve bilgisayar sertifikasıyla beraber 06/04/2017 tarihli ve 1329 sayılı yazı ile bildirilmiş ve personelin talebi 13/04/2017 tarihli ve 2263 sayılı yazı ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İnsan Kaynakları Kurum Başkan Yardımcılığına bildirilmiştir. Personelin ilk talebinde yer alan dilekçesinde sağlık problemlerinden bahsetmemekte olup almış olduğu sertifika ile sınıf değişikliği talebinde bulunmuştur. Adı geçen personelin talebine Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun 20/04/2017 tarihli ve 1816 sayılı cevabi yazısı ile başvurusunun uygun görülmediği bildirilmiştir. İlk başvurusuna verilen red cevabının akabinde 05/05/2017 tarihli ve 1678 sayılı Kadirli Devlet Hastanesinin yazısı ile ekte yer alan dilekçesi, bilgisayar sertifikası ve sağlık raporu ile beraber V.H.Kİ kadrosuna geçme talebini yenilemiş olup, personelin beyan ettiği Sağlık Kurulu Raporu 45 (kırk beş) gün istirahat sonrası çalışabilir şeklinde düzenlenmiş rapor olup, personel adına düzenlenmiş sürekli bir rapor değildir. Personelin özlük dosyası incelemesinde tarafımıza beyan ettiği raporu dışında almış olduğu Tek Hekim Raporu ve Sağlık Kurulu Raporu (istirahat sonrası çalışabilir) ile personelin başvurusu ile ilgili yazılar ekte sunulmuştur." açıklamalarına yer verilmiştir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

4. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler” hükmüne,

 

5. Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Taşra teşkilatı başlıklı 25 nci Maddesinin ikinci fıkrasında “Bakanlığın il ve ihtiyaca göre kurulacak ilçe yönetim birimleri il ve ilçe sağlık müdürlükleridir. İl sağlık müdürlüğü bünyesinde ihtiyaca göre halk sağlığı, kamu hastaneleri, ilaç ve tıbbi cihaz, sağlık ve acil sağlık hizmetleri ile personel ve destek hizmetlerini yürütmek üzere başkanlıklar kurulabilir.”; üçüncü fıkrasında “İl sağlık müdürleri Bakanlığın il düzeyindeki hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumludur; Bakanlığın düzenlemeleri çerçevesinde il düzeyinde personelin adil ve dengeli dağılımını yapar ve bu amaçla il içinde personel nakil ve görevlendirme işlemlerini doğrudan gerçekleştirir.” hükmüne,

 

6. 17.04.2014 tarihli ve 28975 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Görevde yükselme sınavına tâbi olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar başlıklı 7 nci Maddesinde “… g) Bu Yönetmeliğe tabi kadrolarda görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aranacak özel şartlar aşağıda belirtilmiştir Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, ambar memuru, santral memuru, memur, daktilograf, redaktör, koruma ve güvenlik görevlisi kadrosuna atanabilmek için; 1) En az ortaöğretim mezunu olmak, 2) Bilgisayar işletmeni ile veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosuna atanabilmek için Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı en az 120 saat süreli bilgisayar kullanım belgesine sahip olmak veya okulların bilgisayar bölümünden mezun olmak ya da okullardan iki dönem bilgisayar eğitimi aldığını belgelemek… ” hükmüne, yer verilmiştir.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ'NE ÖNERİSİ

 

7. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; başvuruya ilişkin hazırlanan kısmi tavsiye kısmi ret kararı önerisi Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

 

8. Başvuran, hemşire olarak görev yaptığını, bel rahatsızlığından dolayı ameliyat olduğunu ve ağır işlerde çalışmaması gerektiğini ancak idarenin bu durumu dikkate almadan ağır serviste çalıştırdığından dolayı, yasal hakkını kullanıp Sağlık Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliğine istinaden Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliğine geçişini talep etmektedir.

 

7. İdarenin gönderdiği bilgi ve belgelerde; “Bakanlığımız Teşkilatında faaliyet gösteren sağlık kurum ve kuruluşlarında hemşire sayısının yetersiz olması nedeniyle hemşire ihtiyacının bulunması ve sağlık hizmetlerinin sunumunda aksaklıklara sebebiyet verilmemesi amacıyla hemşire unvanındaki personelin V.H.K.İ. unvanına atanması uygun görülmemektedir. Ayrıca personelin beyan ettiği Sağlık Kurulu Raporu 45 (kırk beş) gün istirahat sonrası çalışabilir şeklinde düzenlenmiş rapor olup, personel adına düzenlenmiş sürekli bir rapor değildir.” ifade edilmiştir. İdarenin işlem tesis ederken hukuka bağlı olması ve hukuk kuralları içinde hareket etmesi hukuk devletinin ilkelerinden biridir. Bu kapsamda, idari işlemin belli bir sebebe dayanması gerektiği de açık bir kuraldır.

 

10. İdarelerin çalışanların bu taleplerini değerlendirirken mevzuatları çerçevesinde, ifa edilen kamu hizmetinin gerekleri, insan kaynaklarının verimli kullanılması, teşkilat yapısının elverişliliği ve benzeri faktörleri dikkate alarak; kamu hizmetinin sürekliliğini sağlaması gerekliliği aşikârdır. İdarenin başvuranın talebini reddetmesi işlemi, hukuka uygun bir takdir yetkisine dayanmaktadır.

 

11. “Sağlık hakkı sadece bozulduğunda düzeltilmesi yönünde hizmet sunulmasını gerektiren bir hak olmaktan çıkmakta, saygı gösterilmesi ve korunması gereken bir değer haline gelmektedir (TEMİZ, Özgür, 2014, “Türk Hukukunda bir temel Olarak Sağlık Hakkı”, SBF Dergisi, cilt 69, No. 1, ss167).

 

12. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 1947 yılında onamış olduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası’nın Giriş Bölümü’nde “sağlık, yalnızca hasta ya da sakat olmama değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda tam bir iyi olma hali” olarak tanımlanmaktadır. Anayasamızın “Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler” Bölümünde yer alan “Sağlık Hizmetleri ve çevrenin korunması” başlıklı 56 ncı maddesi hükmü gereği, sağlık hakkı sosyal haklar arasındadır. Dolayısıyla, sağlık hakkının Devlete verilen yükümlülüklere uygun olarak pozitif statü hakları içerisinde ele alınması gerekmektedir. Somut olayda; Devletin “saygı” ve “koruma” ödevleri gereğince İdarenin başvuranın sağlık sorunlarını göz önünde bulundurmasının hakkaniyet gereği olduğu değerlendirilmektedir.

 

13. Başvuru dosyasının tetkikinden, başvuranın Sağlık Hizmetleri Sınıfı Hemşire kadrosundan Genel İdari Hizmetler Sınıfı V.H.K.İ kadrosuna geçiş talebinin reddine, ancak, İdarece başvuranın sağlık durumu göz önünde bulundurularak başvurana görev verilmesi için işlem tesis etmesi yönünde tavsiyede bulunulması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

14. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; Bakanlığınıza 9/1/2018 tarihinde bilgi ve belge isteme yazısı yazılmış, 14/3/2018 tarihinde tekit yazısı yazılmış,

 

27/3/2018 tarihinde tekrar bilgi talebinde bulunulmuş ve bu yazıların hiçbirine Bakanlığınız tarafından cevabi yazı gönderilmemiştir, ancak 4/5/2018 tarihinde yazılan bilgi ve belge taleplerine süresinde cevap verilmediği hususundaki yazıyı takiben 9/5/2018 tarihli yazı Kurumumuza gönderilmiştir. İdarenin Kurumumuz tarafından istenilen bilgi ve belgeleri süresi içinde göndermediği ve bu nedenle başvurunun 6 aylık süre içinde neticelendirilemediği, ayrıca idarenin başvuranla ilgili işlemlerinde “kararların gerekçeli olması” ilkesine uygun davrandığı, ancak İdarenin başvurana verdiği cevapta hangi sürede hangi mercilere başvurabileceğini göstermediği bu nedenle “karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uymadığı anlaşılmış olup, İdareden bundan böyle bu ilkelere de uyması beklenmektedir.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

15.14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Kurumun inceleme ve araştırmasını başvuru tarihinden itibaren altı ay içinde sonuçlandıramaması halinde de durmuş olan dava süresinin başlayacağı hüküm altına alınmış olup, bu kapsamda incelemenin altı ayda bitirilememe gerekçesi ve dava açma süresinin kaldığı yerden yeniden işlemeye başlayacağı hususu 20/4/2018 tarihli ve 6913 sayılı yazı ile başvurana bildirilmiştir.

 

VII. KARAR

 

Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre,

 

Başvuranın Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna atanma talebinin REDDİNE,

 

İdarece başvuranın sağlık durumunu göz önünde bulundurarak başvurana görev vermesi için işlem tesis edilmesi yönünde TAVSİYEDE BULUNULMASINA, Kararın BAŞVURANA ve SAĞLIK BAKANLIĞINA tebliğine,

 

6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Sağlık Bakanlığı’nca bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy