Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/11244

KARAR TARİHİ: 01/08/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: İSTANBUL VALİLİĞİ

 

BOĞAZİÇİ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

 

BAŞVURUNUN KONUSU: İstanbul/Tem Otobanı Türk Telekom Stadı önü Maslak Türk Telekom Stadı ve Okmeydanı-Maslak güzergahı üzerindeki yanmayan aydınlatma armatürleri hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 15/06/2019

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Başvuran özetle; İstanbul/Tem Otobanı Türk Telekom Stadı önü Maslak Türk Telekom Stadı ve Okmeydanı-Maslak güzergahı üzerindeki yanmayan aydınlatma armatürleri bulunduğunu, konuyla ilgili olarak daha önce yapmış olduğu 03/03/2019 tarihli ve 2019/….. sayılı başvuruya ilişkin Kurumumuzca verilen 18/04/2019 tarihli Gönderme Kararına yönelik tarafına herhangi bir bildirim ulaşmadığından şikayetinin devam etmekte olduğunu ifade ederek bahse konu şikayetinin sonuçlandırılmasını talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. Başvurunun dosya kapsamı çerçevesinde incelenmesi neticesinde başvuran tarafından Kurumumuza yapılmış bulunan 03/03/2019 tarihli ve 2019/….. sayılı başvuruya 18/04/2019 tarihinde konunun İstanbul Valiliği koordinatörlüğünde ilgili İdareler tarafından yeniden değerlendirilmesi ve başvuranın sorununun giderilmesinin sağlanması için Gönderme Kararı verildiği, sonrasında başvuran tarafından 15/06/2019 tarihinde Kurumumuza e-başvuru yoluyla tarafına herhangi bir bildirim ulaşmadığı gerekçesiyle yeniden başvuru yapıldığı tespit edilmiştir. Başvuranın 2019/……. sayı ile kayıt altına alınan yeni başvurusuna ilişkin yapılan incelemeler neticesinde; İstanbul Valiliğinin 14/05/2019 tarihli ve …… sayılı yazısıyla Kurumumuzun 18/04/2019 tarihli Gönderme Kararına cevap verildiği, bahse konu yazı ekinde yer alan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün 13/05/2019 tarihli yazısı kapsamında başvuranın talebiyle ilgili olarak BEDAŞ ekipleri tarafından yerince inceleme yapılarak saha çalışmalarının başlatıldığının, yanmayan armatürlerin bir kısmının faal hale getirildiğinin ve çalışma yapılan alanın fotoğraflarının yazı ekinde sunulduğunun, kalan armatürlerle ilgili olarak ise saha etütlerinin devam etmekte olduğunun bildirildiği tespit edilmiştir. Konunun çözümlenmesine yönelik olarak İstanbul Valiliğinin koordinasyon çalışmaları ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin işbirliği memnuniyetle karşılanmış olup, BEDAŞ’ın yazısı uyarınca yanmayan diğer armatürlerle ilgili olarak başlatılan saha çalışmalarının da ivedilikle sonuçlandırılması beklenmektedir.

 

5. Sonuç olarak, başvuranın talebi doğrultusunda İstanbul Valiliği koordinatörlüğünde yapılan yazışmalar neticesinde Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin konuyla ilgili olarak sorunun giderilmesi için gerekli çalışmaları başlattığı anlaşıldığından, yukarıda anılan ilgili mevzuat gereğince başvuruya ilişkin inceleme ve araştırmanın sonlandırılmasına karar vermek gerekmiştir.

 

III. KARAR

 

6. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin Kurumumuz girişimleri neticesinde ilgili idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verilmesine ve Kararın başvurana, İstanbul Valiliğine ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğüne tebliğine karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy