Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 74) (6328 S. K. m. 5) (657 S. K. m. 68, 74)

 

SAYI: 2021/3274-S.21.5269

BAŞVURU NO: 2020/100059

KARAR TARİHİ: 01/03/2021

 

TAVSİYE KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuranın naklen tayin talebine muvafakat verilmemesi işleminin iptali talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 12/11/2020

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

I. Başvuran; Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni olarak görev yaptığını, Çankaya Büyükşehir Belediye Başkanlığına naklen atanma talebinde bulunduğunu, Çankaya Belediye Başkanlığı tarafından verilen Olur ile kabul edildiğini, ancak hali hazırda çalıştığı Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından muvafakat verilmediğini belirterek muvafakatin verilmesini ve Çankaya Belediye Başkanlığına naklinin yapılmasını talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumundan bilgi ve belge talep yazımıza istinaden gönderilen 23/12/2020 tarihli ve … sayılı cevabında;

 

2.Çankaya Belediye Başkanlığı tarafından 08/09/2020 tarihli yazı ile naklen atamasının yapılmasının düşünüldüğünü belirterek Kurumdan muvafakat istendiği, yazıda atama yapılacak kadro unvanının açıkça yazılmaması nedeni ile olumsuz cevap verildiği, Çankaya Belediye Başkanlığı18/09/2020 tarihli yazısı ile bir üst unvana atamasının yapılacağının düşünüldüğünün belirtildiği ve tekrar muvafakat istendiğinin belirtildiği, ancak Kurumdaki kadrosuna eş değer bir kadroya atamasının yapıldığı anlaşıldığından 26.10.2020 tarihli yazı ile üst kadroya atanma şartıyla verilen muvafakatten vazgeçildiği ve ilgili Belediye Başkanlığı tarafından atamasının iptal edildiği, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Kurumun iş yükünün iyice arttığı, esnek çalışma yöntemine geçildiğinden kronik rahatsızlığı olanların evden çalıştığı, ancak İl Müdürlüğünde esnek çalışma uygulamasından da vazgeçildiği, bu şekilde yoğunluğun olması nedeniyle Kurumdan ayrılarak bulunduğu kadroya eşdeğer bir kadroya başka bir kurumda atanmak isteyen ilgiliye muvafakat verilmediği açıklamalarına yer verilmiştir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.”, “Genel ilkeler” başlıklı 128 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.”

 

4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun "Kurumun Görevi" başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında: “Kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikayet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”

 

5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri başlıklı 74 üncü maddesinde, “Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.

 

Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.”

 

Hükümleri mevcuttur.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ'NE ÖNERİSİ

 

6. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; İdareye tavsiye verilmesine ilişkin öneri Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

 

7. Başvuran, Çankaya Belediyesine geçebilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından muvafakat verilmesini talep etmektedir.

 

8. İdare tarafından gönderilen belgeler incelendiğinde başvuranın Çankaya Belediyesinde Kurumlarında çalıştığı kadro ile eş değer bir kadroya atamasının yapılacağından bahisle muvafakatinin iptal edildiği anlaşılmıştır.

 

9. Devlet Memurları Kanunun ilgili maddesi gereğince Kurumlar arası geçiş muvafakate bağlı olarak kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkün olacağı düzenlenmiştir. Kazanılmış hak derecesi 68 inci maddedeki koşulları taşımak kaydıyla öğrenim durumları gözetilerek yükselebilecekleri kademe ve derece olarak tanımlanabilir. Yani kurumlar arası geçişlerde kazanılmış hak dereceleri üzerinden geçiş yapılabileceği gibi derece yükselmesi yapılarak da geçişin mümkün olabileceği düzenlenmiştir.

 

10. Başvuranın Çankaya Belediyesine geçişi yapılırken kazanılmış hak derecesi üzerinden geçiş yapılacağı anlaşılmış olup, muvafakat veren idare tarafından üst dereceye atanma şartı konarak bu şartın oluşmaması nedeniyle muvafakat verme işlemini iptal edilmesi mevzuata uygun değildir. Dolayısıyla söz konusu işlem sebep yönünden hukuka aykırıdır.

 

11.Tüm Dosya Kapsamı birlikte incelendiğinde, söz konusu muvafakatin iptal edilmesi işleminin sebep unsuru nedeniyle hukuka uygun olmadığı değerlendirilmiş olup, iptal edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

12. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “İyi Yönetim İlkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde de yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirme neticesinde; bu ilkelere aykırı işlem yapıldığı görülmemiştir.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN YASAL MEVZUAT

 

13. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, bu Tavsiye Kararının İdareye tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde İdare tarafından herhangi bir eylem ya da işlem tesis edilmezse (varsa) dava açma süresinden kalan süre işlemeye devam edecek olup Ankara İdare Mahkemesine yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN KABULÜNE;

 

Başvurana verilen muvafakatin geri alınmasına ilişkin işlemin iptal edilmesi ve dolayısıyla ilgili kuruma geçişin sağlanması yönünde SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,

 

6328 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna,

 

Tavsiye Kararının BAŞVURANA ve SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINA tebliğine,

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy