Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 74) (6328 S. K. m. 5, 21) (Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği m. 3) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 6)

 

SAYI: 2020/89206-S.20.97589

BAŞVURU NO: 2020/79364

KARAR TARİHİ: 07/12/2020

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Sağlık Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Yemek yardımının nakdi olarak verilmesi talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 28/06/2020

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Başvuran Iğdır … İlçe Devlet Hastanesinde 24 saat nöbet usulüne dayanarak çalıştığı hastanede yemek hizmeti alamadığını ve bu süre zarfındaki yemek yardımını nakdi olarak istediğini, idare tarafından reddedildiğini belirterek alamadığı yemek yardımını nakdi olarak talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen 12/11/2020 tarihli cevabi yazıda özetle; İlgili hastanede 16/04/2018 tarihine kadar yemek verildiği, bu tarihten sonra ise yemek verilmediği, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının ilgili yazısı gereği adı geçen birimlerde çalışanlara tayin yardımının yapılacağı, ancak adı geçenin söz konusu birimlerde çalışmamış olması nedeniyle tayin yardımının ilgili hakkında yapılamayacağı belirtilmiştir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinde; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. ”

 

4. 29/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrası; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir. ”

 

5. Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin “Yardım Şekli” başlıklı 3 üncü maddesinde “Yiyecek yardımı sadece yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım, nakden veya kupon, kart, fiş, bilet ya da bu mahiyette bir ödeme aracı verilmek suretiyle yapılamaz.”

 

Hükümleri mevcuttur.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ

 

6. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde hazırlanan “Ret Karar Önerisi” Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka ve Hakkaniyete Uygunluk Yönünden

 

7. Başvuran, 24 saat nöbet usulü ile çalıştığı ilgili Devlet Hastanesinde alamadığı yemek hizmetinin bedelini nakdi olarak talep etmektedir.

 

8. Dosya kapsamındaki belgeler incelendiğinde 16/04/2018 tarihinden beridir ilgili idare tarafından yemek hizmeti verilmediği, ayrıca Sağlık Bakanlığının ilgili yazısı çerçevesinde tayin bedelinin de ödenmediği belirtilmiştir.

 

9. Devlet Memurları Yiyecek Yardım Yönetmeliğinin ilgili maddesi gereğince yiyecek yardımının sadece yiyecek verme şeklinde yapılacağı, bunun dışında nakdi ya da bu mahiyette kupon, fiş, kart vb. şekilde yapılamayacağı açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla idare tarafından 16/04/2018 tarihinden beridir verilmeyen yemek hizmetinin nakdi olarak ödenmesi mevzuat açısından mümkün olmadığı değerlendirilmiştir.

 

10. Yapılan değerlendirme neticesinde; İlgili işlemde mevzuata aykırı sonuç doğuracak bir durum tespit edilememiştir.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

11. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmede, şikayet başvurusu kapsamında, idarenin, yapmış olduğu işlemlerde bu ilkelere aykırılık saptanmamıştır.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

A. Dava Açma Süresinin Yeniden Başlaması

 

12. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre, kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup, Erzurum İdare Mahkemesine yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE;

 

Bu Ret Kararının BAŞVURANA ve SAĞLIK BAKANLIĞINA tebliğine

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy