Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 74) (657 S. K. m. 4, 48, 92) (6328 S. K. m. 5, 21) (Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği m. 15)

 

SAYI: 2021/8554-S.21.13781

BAŞVURU NO: 2021/6698

KARAR TARİHİ: 07/06/2021

 

RET KARARI

 

BAŞVURAN: …..

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Sağlık Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Yeniden atanma talebi hk

 

BAŞVURU TARİHİ: 25/03/2021

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Kurumumuza yaptığı başvuruda başvuran, Jandarma Genel Komutanlığı Sağlık Astsubayı olarak 10 yıl çalıştıktan sonra GATA’da görev aldığını, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Birinci Basamak Muayene Merkezinde çalışmakta iken kendi isteğiyle 08/10/2018 tarihinde memuriyetten çekildiğini ifade etmektedir. Pandemi sebebiyle istifa sonrası yeniden atama kuralarına (2020/2. ve 2020/3. Dönemler) yaptığı başvuruların reddedildiğini belirten başvuran Kurumumuzdan istifa sonrası yeniden atama kurasında sağlık teknikeri unvanıyla ilk ve acil yardım branşında tekrar atanmayı talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Sağlık Bakanlığının 08/04/2021 tarihli ve ….. sayılı yazısında;

 

2.1. 2020 yılı 2. ve 3. Dönem İstifa sonrası Yeniden (Açıktan) Atama Kurası İlan Metinlerinin 9 uncu maddesine göre başvuruda bulunan adayların atanmak istediği kadro unvanı ve branşta daha önce 657 sayılı Kanun’un 4/A maddesine göre çalışmış olmaları gerektiği,

 

2.2. Başvuranın sunduğu hizmet belgesinden, Jandarma Genel Komutanlığında 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na tabi “Astsubay Kadmeeli Üstçavuş” unvanında görev yapmakta iken 2018 yılında görevinden çekildiğinin anlaşıldığı, sağlık hizmetleri sınıfında “sağlık teknikeri” kadro unvanında görev yapmadığı tespit edildiğinden ilan metni hükümlerine göre kuralara dahil edilemediği,

 

açıklamalarına yer verilmektedir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında;

“Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.”,

 

4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir... ”,

 

5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Memurluktan çekilenlerin yeniden atanması” başlıklı 92 nci maddesinin birinci fıkrasında; “İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.”, ikinci fıkrasında; “657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler. ”,

 

6. 26/03/2013 tarihli ve 28599 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “Yeniden atama” başlıklı 15 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kamu kurum ve kuruluşlarında sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfından bir unvanda çalışmış olup bu görevlerinden çeşitli nedenlerle ayrılmış olanlar Bakanlığın aynı hizmet sınıfı kadrolarında yeniden göreve başlatılabilirler. Bakanlık, kadro durumunun müsait olması hâlinde yeniden atama suretiyle doldurulacak kadroları ilan eder. Müracaat edenlerin yerleştirmeleri tercihlerine göre kura ile yapılır. ”,

 

7. 2020 yılı 2. Dönem ve 3. Dönem İstifa Sonrası Yeniden (Açıktan) Atama Kurası İlan Metinleri’nin birinci paragraflarında; “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92 nci maddesinin birinci fıkrası ile Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 15 inci maddesi hükümleri gereğince; Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar ile diğer kamu kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4-A maddesi kapsamında ilan edilen unvanlarda çalışmış olup, çeşitli nedenlerle bu görevlerinden ayrılmış olanlar için ekte belirtilen kadroların ilan edilmesi ve aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.”; “Genel Esaslar” başlıklarının 9 uncu maddesinde; “Başvuruda bulunan adayların atanmak istediği kadro unvanı ve branşta daha önce 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine tabi olarak çalışmış olmaları, daha önce çalışmış oldukları bu unvan ve branşla ilgili gerekli diplomaya sahip olmaları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki şartları taşımaları gerekmektedir.”

 

düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ .....’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ'NE ÖNERİSİ

 

8. Kamu Denetçisi tarafından, başvuranın iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; başvuru konusuna ilişkin hazırlanan Ret Karar Önerisi Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

 

9. Başvuran, Jandarma Genel Komutanlığı Sağlık Astsubayı olarak 10 yıl çalıştıktan sonra GATA’da görev aldığını, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Birinci Basamak Muayene Merkezinde çalışmakta iken kendi isteğiyle 08/10/2018 tarihinde memuriyetten çekildiğini ifade etmektedir. Pandemi sebebiyle istifa sonrası yeniden atama kuralarına (2020/2. ve 2020/3. Dönemler) yaptığı başvuruların reddedildiğini belirten başvuran, Kurumumuzdan istifa sonrası yeniden atama kurasında sağlık teknikeri unvanıyla ilk ve acil yardım branşında tekrar atanmayı talep etmektedir.

 

10. 657 sayılı Kanun, iki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerin veya çekilmiş sayılanların ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunması ve bu sınıfın niteliklerini taşıyor olmaları kaydıyla yeniden atanabilmeleri konusunda İdareye takdir yetkisi tanımaktadır. Kanun’da İdareye 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanların, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanmaları konusunda da İdareye takdir yetkisi tanınmıştır.

 

11. Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde de Sağlık Bakanlığına kamu kurum ve kuruluşlarında sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfından bir unvanda çalışmış olup bu görevlerinden çeşitli nedenlerle ayrılmış olanları aynı hizmet sınıfı kadrolarında yeniden göreve başlatma hususunda takdir yetkisi tanındığı görülmektedir. Bu kapsamda Bakanlık, kadro durumunun müsait olması hâlinde yeniden atama suretiyle doldurulacak kadroları ilan etme ve başvuranların tercihlerine göre kura ile yerleştirmelerini yapma konusunda yetkilidir.

 

12. Yukarıda izah edilen yetki kapsamında, Sağlık Bakanlığı 2020 yılı 2. Dönem ve 3. Dönem İstifa Sonrası Yeniden (Açıktan) Atama Kurası İlan Metinleriyle başvuracaklarda aranacak şartlar, kura ve atamaya ilişkin usul ve esasları belirlemiştir. Kuraya katılanlarda aranacak şartlar, başvuruda bulunan adayların atanmak istediği kadro unvanı ve branşta daha önce 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine tabi olarak çalışmış olmaları, daha önce çalışmış oldukları bu unvan ve branşla ilgili gerekli diplomaya sahip olmaları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki şartları taşımalarıdır.

 

13. Başvuru konusu olayda, başvurana ait hizmet belgesinin incelenmesinden başvuranın Sağlık Astsubay Meslek Yüksekokulu mezunu olduğu, ancak 657 sayılı Kanun’un 4/A maddesine değil, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na tabi olarak çalıştığı anlaşılmaktadır. Bu itibarla, başvuran Sağlık Bakanlığınca belirlenen “atanmak istediği kadro unvanı ve branşta daha önce 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine tabi olarak çalışmış olma” şartını sağlamadığından, yeniden atanmak üzere yaptığı başvurusunun reddedilmesinin hukuka ve hakkaniyete aykırı olmadığı değerlendirilmiştir.

 

14. Kurumumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; başvuranın talebinin İdare tarafından reddedilmesi işleminin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

15. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; İdarenin ‘karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uymadığı tespit edildiğinden, İdarenin bahse konu ilkelere uygun davranması önerilmektedir.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

16. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup Ankara İdare Mahkemesinde yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE;

 

Kararın başvurana ve SAĞLIK BAKANLIĞINA tebliğine,

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy