Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 74) (6328 S. K. m. 5)

 

SAYI: 2021/3185-S.21.5128

BAŞVURU NO: 2020/100528

KARAR TARİHİ: 24/02/2021

 

TAVSİYE KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: SAĞLIK BAKANLIĞI

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Ek ödeme oranının genelgeye uygun ödenmesi taleplidir.

 

BAŞVURU TARİHİ: 19/11/2020

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Erzurum Şehir Hastanesinde Anjio Laboratuvarında radyoloji Teknikeri olarak görev yaptığını, pandemi sürecinde, pandemi hastanesi olduğundan ötürü Covid-19 (+) hastalara hizmet verdiğini, bundan dolayı Covid-19 (+) hastalarla birebir muhatap olup hizmet sunduğunu, bu hizmetinde birçok Covid-19 (+) hastaya ekibiyle birlikte anjiografi yaptığını, ayrıca yoğun bakımda yatan Covid-19 (+) hastalara mobil röntgen cihazıyla görüntüleme hizmeti verdiğini buna rağmen çalıştığı hastanenin ek ödemesini bakanlığın gönderdiği genelgeye göre ödemediğini belirterek ek ödemenin genelgeye göre yapılmasını talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen cevabi yazıda ve eklerinde özetle;

 

Ameliyathane, Kalp Damar Cerrahisi ve Anjiyo birimlerinde Covid-19 (+) hastaların takibinin yapıldığı, ilgili hastanenin pandemi hastanesi olarak ilan edilmesinden sonra bu birimlerde görev yapanların da ek ödemelerinin tavan oranının %100’ ünün ödenmesi hususunda görüş sorulduğu, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Ek Ödeme Daire Başkanlığı tarafından gönderilen görüş yazısında; bu birimlerin ek ödemelerin % 100 üzerinden yapılacak birimler arasında olmadığı, ek tabloda yer alan oranlar üzerinden yapılması gerektiğinin belirtildiği

 

Bildirilmiştir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler”,

 

4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir... ”,

 

5. Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinde

 

“1/8/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere üç ay süreyle yer ve/veya personel yönünden kapsamı ve oranı Bakan tarafından belirlenmek kaydıyla, personele ek ödeme yapılabilir. Bu şekilde yapılacak ödeme tutarı toplamı mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçemez.”

 

düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ'NE ÖNERİSİ

 

6. Kamu Denetçisi tarafından, İdarenin başvuranın talebine ilişkin işlemlerinin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılarak başvurunun kabulü yönündeki öneri Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

 

7. Başvuran Erzurum Şehir Hastanesinde Anjiyo Laboratuvarında radyoloji Teknikeri olarak görev yaptığını, ilgili hastanenin pandemi hastanesi olduğunu ve bu dönemde covid 19 (+) hastalara da yoğun bakımda röntgen çekme işlemi ile anjiyografide görev yapmak durumunda kaldığını belirterek, ek ödemesinin genelgeye göre yapılmasını talep etmektedir.

 

8. Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen genelgede “ Tabip dışı sağlık hizmetleri personelinden; Covid - 19 için ayrılmış poliklinik, servis, yoğun bakım, görüntüleme ve acil servis alanları ile Covid-19 PCR testi yapılan mikrobiyoloji laboratuvarına görevlendirilenlere görev yaptıkları süreler için %100 ü, bu alanlarda çalışmayan sağlık hizmetleri sınıfı personel ile tabip dışı diğer personele Ek tabloda belirtilen oranlar, esas alınarak ek ödeme hesaplaması yapılır.” Şeklinde düzenleme yapıldığı anlaşılmıştır. İlgili tabloda tabip dışı Teknik Hizmetler personelinin ek ödeme katsayının %63 olarak belirlendiği anlaşılmıştır. İdare tarafından gönderilen belgelerden ek ödemenin hangi oran üzerinden hesaplandığına dair bir açıklama bulunmamaktadır.

 

9. Başvuranın hastanede çalıştığı birimlerin ilgili genelge kapsamında %100 lük tavan üzerinden ek ödemesinin hesaplanacağı birimler arasında sayılmadığı, ancak pandemi hastanesinde çalışıyor olmasından dolayı ek tabloda belirtilen %63 lük gösterge üzerinden ek ödemesinin yapılması gerektiği anlaşılmıştır.

 

10. Yapılan değerlendirmeler neticesinde; başvuranın pandemi hastanesi olarak ilan edilen hastanelerden birinde Teknik Hizmetler sınıfında görev yapıyor olması ancak genelgede belirtilen birimlerin dışında Anjiyo laboratuvarında görev yapıyor olması nedeniyle ek tabloda yer verilen %63 oranı üzerinden hesaplanarak ödemesinin yapılması gerektiği değerlendirilmiştir.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

11. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; idarenin ilgili ilkelere uygun işlem yaptığı değerlendirilmiştir.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

12. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, bu Tavsiye Kararının idareye tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde idare tarafından herhangi bir eylem ya da işlem tesis edilmezse (varsa) dava açma süresinden kalan süre işlemeye devam edecek olup, Erzurum İdare Mahkemelerinde yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN KABULÜNE;

 

Başvuranın ilgili tabloda yer alan %63 lük oran üzerinden hesaplanmak suretiyle ek ödemesinin yapılması gerektiği yönünde SAĞLIK BAKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,

 

6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Sağlık Bakanlığı tarafından bu karar üzerine tesis edilecek işlemlerin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna,

 

Kararın Başvurana ve SAĞLIK BAKANLIĞINA tebliğine,

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy