Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 74) (6328 S. K. m. 5, 21) (Belediye Zabıta Yönetmeliği m. 13/A) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 6)

 

SAYI: 2020/90594-S.20.99604

BAŞVURU NO: 2020/88854

KARAR TARİHİ: 30/12/2020

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Zabıta memuru olarak atanma talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 14/07/2020

 

I.BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Başvuran 21 Haziran 2017 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması işlemi için tercih kılavuzu yayınlandığını, ilgili kılavuzda yer alan Belediyelerde istihdam edilmek üzere Zabıta alımlarına yönelik kadro açıldığını, Zabıta alımına yönelik 30 yaşını doldurmamış olmak şeklinde özel şart konulduğunu, tarafının bu nedenle başvuruda bulunamadığını, ancak Danıştay tarafından ilgili özel şartın iptal edildiğini belirterek o dönemdeki geçerli puanıyla atanmayı talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Konuya ilişkin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gönderilen 02/09/2020 tarihli cevabi yazıda özetle; Başvuranın Kamu Personeli Seçme Sınavı ve merkezi yerleştirmelere ilişkin işlemlerin 03.05.2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlilerine İlk Defa atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik Hükümlerine göre yapıldığı, adayların KPSS’ye girmelerini müteakip, ÖSYM Başkanlığınca KPSS tercih kılavuzunda belirtilen kriterler dikkate alınarak bilgisayar ortamında yapıldığı, KPSS tercih kılavuzunda ilan edilen kadro ve pozisyonlar ile bunlar için aranan nitelikler, yönetmeliğin 20 inci maddesi gereği ilgili kurum ve kuruluşun ihtiyaçları ve yürürlükteki mevzuat hükümleri ile Genel Müdürlük tarafından onaylanan nitelik kod kılavuzunda belirtilen nitelikler çerçevesinde kurumlar tarafından belirlendiği, Genel Müdürlüğün onayı ile ÖSYM başkanlığı tarafından ilan edildiği, mahalli idareler bünyesinde yer alan “ Zabıta Memuru” unvanlı kadrolar için aranılacak niteliklerin 11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı resmi Gazetede yayımlanan “Belediye Zabıta Yönetmeliğinde düzenlendiği, söz konusu yönetmelikte yaş şartının Danıştay On İkinci Dairesince 06.04.2011 tarih ve E:2008/5911 ve K:2011/1567 sayılı kararı ile iptal ettiği, akabinde Bakanlığın 2008/50 sayılı Genelgesi ile KPSS 2017/1 yerleştirmelerinden itibaren 30 yaş şartını doldurmamış olmak şartının getirildiği, bununla birlikte aynı düzenlemenin 14/11/2017 tarihli “ Belediye Zabıta Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile de getirildiği, KPSS 2017/2 de itibaren de merkezi yerleştirme yöntemi ile yerleştirme yapılmadığı, başvuranın yerleştirme işlemlerinin de bu hüküm çerçevesinde yapıldığı belirtilmiştir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinde; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. ”

 

4. 29/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrası; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir. ”

 

5. 17/11/2017 Tarihli ve 30240 Belediye Zabıta Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin “Sınava Kabul İçin Ön Şartlar” başlıklı 13/A maddesinde “Sınava katılmak isteyenlerin, sınava son başvuru tarihi itibariyle;

 

 

ç) Sınavın yapıldığı tarihte 30 yaşını doldurmamış olmaları, gerekir.”

 

Hükümleri mevcuttur.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ

 

6. Şikâyetçinin iddiaları, idarenin konuyla ilgili açıklamaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamının birlikte değerlendirilmesi neticesinde hazırlanan “Ret Kararı Önerisi” Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka ve Hakkaniyete Uygunluk Yönünden

 

7. Başvuran, mevzuattaki atanabilmek için 25 yaşında olma şartının Danıştay tarafından iptal edildiğini belirterek atanmayı talep etmektedir.

 

8. Dosya kapsamındaki belgeler incelendiğinde 11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı resmi Gazetede yayımlanan Belediye Zabıta Yönetmeliğinde yer alan 25 yaşında olma şartının Danıştay tarafından iptal edildiği akabinde 17/11/2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanan yönetmelikte değişiklik yapıldığı ve yaş şartının “30 yaş” olarak değiştirildiği başvuranın alımına ilişkin işlemlerin de güncel mevzuat hükümleri gereğince bu değişiklik kapsamında yapıldığı anlaşılmıştır.

 

9. Yönetmelikler yürütme organı tarafından yapılan genel düzenleyici işlemler olup, idare tarafından yapılacak olan işlemlerle ilgili genel kurallar koymaktadır. Dolayısıyla idare tarafından yapılacak olan mesleki atamalar açısından belirli kurallar konulması üst normlara aykırı olmadığı ve iptal edilmediği sürece uygulanabilirliği olan düzenlemelerdir. İdare tarafından işlem yapılırken yürürlükte olan mevzuat hükümlerinin uygulanması asıldır.

 

10. Başvuran 21/06/2017 tarihinde KPSS girdiğini beyan etmiş olup, idare tarafından da ilgili hakkında belediye zabıta alımına ilişkin işlemin o tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre yapıldığı belirtilmiştir. Dolayısıyla başvuranın zabıta alımları için o tarihte yürürlükte olan ve atanma için 30 yaş şartını getirmiş olan mevzuata uygun olmaması nedeniyle idare tarafından atama işleminin yapılmaması işleminde mevzuata aykırılık saptanamamıştır.

 

11. Yapılan değerlendirme neticesinde; İlgili işlemde mevzuata aykırılık tespit edilemediğinden idarenin yaptığı işlemin hukuka uygun olduğu değerlendirilmiştir.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

12. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmede, şikayet başvurusu kapsamında, idarenin, yapmış olduğu işlemlerde bu ilkelere aykırılık saptanmamıştır.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

A. Dava Açma Süresinin Yeniden Başlaması

 

13. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre, kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup, Ankara İdare Mahkemesine yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE;

 

Bu Ret Kararının BAŞVURANA ve AİLE, ÇALIŞMA ve SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞINA tebliğine

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy