Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 21) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 6)

 

SAYI: 2020/89075-S.20.97392

BAŞVURU NO: 2020/71470

KARAR TARİHİ: 04/12/2020

 

RET KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: İçişleri Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Görevden uzaklaştırıldığı dönemde geçen sürelerin çalışılmış süre olarak değerlendirilmesi talebi hakkındadır.

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Başvuran 03/10/2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı kararı ile açığa alındığını, 31/10/2019 tarihli kararı ile de göreve iade edildiğini, bu geçen süre içinde hakkında idari ya da adli hiçbir soruşturma açılmadığını, bu tarihlerde geçen sürenin ikinci bölge görev süresinden sayılmasını talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen 17/09/2020 tarihli cevabi yazıda özetle; Başvuranın PBS. Net üzerinden yapılan kayıt tetkiki sonucunda 2. Bölge 2. Görev sırası gelmesi nedeniyle 24.06.2016 tarihli Onay ile Şanlıurfa İline atandığı, 26.08.2016 tarihinde Şanlıurfa İli … ilçesinde göreve başladığı, 03.10.2016-01.11.2018 tarihleri arasında 669 sayılı KHK’nın üçüncü maddesi gereğince hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulandığı, 06.11.2018 tarihinde söz konusu ilde göreve başladığı ve halen görevine devam ettiği, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin İkinci Bölgedeki Hizmet Süresinden Sayılmayacak Süreler başlıklı 43 üncü maddesi gereği görevden uzaklaştırıldığı sürenin üç ayı aşan kısmının çalışılmış sayılmayacağı belirtilmiştir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinde;

 

“Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. ”

 

4. 29/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrası; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”

 

5. 669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin “Kamu görevlilerine ilişkin tedbirler” başlıklı 3 üncü maddesinde “15/7/2016 tarihinden sonra milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan kamu görevlileri hakkında ilgili mevzuatında öngörülen soruşturma açma süreleri olağanüstü hal süresince uygulanmaz.”

 

6. 7145 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 26 ıncı maddesinin 1. fıkrasında “Bu fıkrada öngörülen usuller uyarınca, terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulunca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilerek idari işlem tesis edilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılanların itirazları üzerine yapılacak değerlendirme sonucunda görevlerine iadesine ilişkin işlemler aynı usullerle yapılır. Bu kapsamda görevine iade edilenlere kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenir. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir.”

 

7. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İkinci Bölgedeki Hizmet Süresinden Sayılmayacak Süreler” başlıklı 43 üncü maddesinde “ c) Görevden uzaklaştırılan, tutuklanan veya hüküm giyenlerin 3 ayı aşan süreleri,”

 

Hükümleri mevcuttur.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ

 

8. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde hazırlanan “Ret Karar Önerisi” Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka ve Hakkaniyete Uygunluk Yönünden

 

9. Başvuran, görevden uzaklaştırıldığı sürelerde geçen sürelerinde ikinci bölgede çalışılmış sürelerden sayılmasını talep etmektedir.

 

10. Dosya kapsamındaki belgeler incelendiğinde başvuranın 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesi gereği 03.10.2016-01.11.2018 tarihleri arasında görevden uzaklaştırıldığı, akabinde 7145 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 26 ıncı maddesi gereği görevden uzaklaştırma tedbirinin kaldırıldığı, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İkinci Bölgedeki Hizmet Süresinden Sayılmayacak Süreler” başlıklı 43 üncü maddesi gereğince de görevden uzaklaştırılma süresinin üç ayı aşan kısmının çalışılan sürelerden sayılmadığı anlaşılmaktadır.

 

11. 7145 sayılı Kanunun İlgili maddesi gereğince görevine yeniden iade edilenlerin görevden alınmaya ilişkin usullerin aynı şekilde uygulanacağı, sosyal ve mali hakların ödeneceği belirtilmiştir. Başvurana 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Kapsamında görevden uzaklaştırılma tedbiri uygulandığı ve 7145 sayılı kanunun söz konusu maddesi gereğince de idare tarafından yapılan değerlendirme sonucunda görevine yeniden iade edildiği ve mali ve sosyal hakların da ödendiği anlaşılmaktadır. Söz konusu görevden uzaklaştırma işlemini geriye dönük olarak ortadan kaldıracak herhangi bir düzenleme yapılmadığı görülmektedir. Dolayısıyla başvuran ile ilgili 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yapılmış olan görevden uzaklaştırma tedbirinin sonuçlarının halen hukuk aleminde mevcudiyetini koruduğu değerlendirilmiştir.

 

12. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İkinci Bölgedeki Hizmet Süresinden Sayılmayacak Süreler” başlıklı 43 üncü maddesinde görevden uzaklaştırılan personelin görevden uzaklaştırılmasına ilişkin sürenin sadece üç aylık süresinin ikinci bölgede geçirilen sürelerden sayılacağı bunu aşan kısmının ikinci bölgede çalışılmış gibi değerlendirilemeyeceği belirtilmiştir. İdarenin bu mevzuat kapsamında üç aylık süreyi aşan kısmı çalışılmış sürelerden saymadığı anlaşılmıştır.

 

13. Yapılan değerlendirme neticesinde; İlgili işlemde mevzuata aykırılık tespit edilemediğinden idarenin yaptığı işlemin hukuka uygun olduğu değerlendirilmiştir.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

14. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmede, şikayet başvurusu kapsamında, idarenin, yapmış olduğu işlemlerde bu ilkelere aykırılık saptanmamıştır.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

A. Dava Açma Süresinin Yeniden Başlaması

 

15. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre, kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup, Şanlıurfa İdare Mahkemesine yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE;

 

Bu Ret Kararının BAŞVURANA ve İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA tebliğine

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy