Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 53878609-101.07.07-E.8767

BAŞVURU NO: 2018/919

KARAR TARİHİ: 23/05/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Sosyal Güvenlik Kurumu

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Sigorta kayıtlarının düzeltilmesi talebidir.

 

BAŞVURU TARİHİ: 29.1.2018

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Kurumumuza 25/01/2018 tarihinde dilekçe yoluyla yapılmış olan başvuruda; başvuran, Isparta Asliye Hukuk Mahkemesinin … sayılı ilamı uyarınca işten çıkışlarının sisteme işlenmediğini, 2000-2004 tarihlerine ilişkin olarak kodlarının ve sigorta primlerinin hizmet dökümlerine işlenmediğini ve Sümer Holding tarafından resmi kamu çıkışlarının verilmediğini belirterek mağduriyetinin giderilmesini talep etmiştir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

2.1. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin

 

“Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

3. Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri neticesinde, Isparta Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünden bilgi ve belge talebinde bulunulmuştur. Anılan idareden alınan 09/05/2018 tarihli ve E.4034033 sayılı yazıda;

 

3.1. Başvuranın, taşeron firma Pak-İş Temizlik Gıda Mahrukat İnş. Tic. Ltd Şti'nin işçisi olarak çalışmakta iken işten çıkarılmalarından dolayı asıl işveren olan Sümer Halıcılık El Sanatları San. Tic. A.Ş'ye iş akdinin feshinin geçersizliği ve işe iade için dava açtığı, dava sonucu gerçek işverenin Sümer Halıcılık El Sanatları San. Tic. A.Ş olduğuna ve davacı işçilerin işe iadesi için davalı Sümer Halıcılık El Sanatları San. Tic. A.Ş'ye süresinde müracaat halinde hak kazanılacak olan dört aya kadar ücretli ve diğer haklarının davacılara verilmesine karar verildiği, Isparta Asliye Hukuk Mahkemesinin … sayılı ilamı uyarınca işten çıkışının Kurum tarafından sisteme işlenmediği, 2000-2004 tarihlerine ilişkin olarak sigorta primlerinin hizmet dökümlerine işlenmediği hususlarının anlaşıldığı,

 

3.2. Dostane çözüm kararı kapsamında, Kamu Denetçiliği Kurumunca, başvuru konusunun ve başvurucunun somut durumunun yeniden incelenerek, başvurucunun talebi doğrultusunda işlem yapılıp yapılamayacağının değerlendirilmesi, bu hususta çözüme yönelik bir işlem tesis edilmedi ise gerekçelerin bildirilmesinin belirtilmesi üzerine; bahse konu sigortalı hakkında belirtilen yargı kararının uygulandığı, sigortalının prim ödeme gün sayıları, prime esas kazançları ve işten ayrılış tarihlerinin sisteme işlendiği, Mahkeme kararının uygulanmasında Sosyal Güvenlik Kurumunun taraf olmaması ve söz konusu mahkeme ilamının Kuruma gönderilmemesi sebebiyle, sigortalının prim ödeme gün sayıları, pirime esas kazançları ve işten ayrılış tarihlerinin Kurumdaki mevcut bordrolara göre sisteme işlendiği, daha sonra bahse konu sigortalının şahsi müracaatı, mezkur mahkeme kararı ve 16/02/2018 tarihinde Sümer Holding A.Ş Genel Müdürlüğünden temin edilen ek aylık prim ve hizmet bildirgeleri ve bordrolara istinaden sigortalının prim ödeme gün sayıları, prime esas kazançları ve işten ayrılış tarihlerinin güncellendiği, sigortalının 2000-2004 tarihleri arasındaki sigorta primleri ve kodlarının hizmet dökümüne işlendiği hususları bildirilmiştir.

 

4. Anılan idare tarafından gönderilen bilgi ve belgeler incelendiğinde, başvuru konusunun çözüme kavuşturulduğu anlaşılmakta olup, yukarıda anılan ilgili mevzuat hükümleri uyarınca başvuru hakkında dostane çözüm kararı verilmiştir.

 

III. KARAR

 

5. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından anılan Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy