Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 74) (6328 S. K. m. 5, 20, 21) (Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Geç. m. 1) (Emniyet Hizmetleri Sınıfı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği m. 18) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 6)

 

SAYI: 2022/259-S.22.399

BAŞVURU NO: 2021/17707

KARAR TARİHİ: 07/01/2022

 

TAVSİYE KARARI

 

BAŞVURAN: ….

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: İçişleri Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Mazeret nakil talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 18/10/2021

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Başvuran İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Medya/Halkla İlişkiler ve Protokol Şube Müdürlüğünde görev yaptığını, İzmir İline aile birliği mazereti ile atamasının yapıldığını ancak eşinden boşandığını, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 18 inci maddesi gereği kendi talebi ile mazeret atamasının yapılması gerektiğini, babasının 78 yaşında Parkinson Beyin Bozuklukları, Demans, Denge Bozukluğu, Düşme Atakları, Yürüyüş ve hareketin diğer ve tanımlanmamış anormallikleri, Bunama( Talep edilirse tedavisi devam eden hastaneden alabileceğim ); Kalp ve Damar Hastalıkları ile şeker, tansiyon gibi kendisine sürekli ve yakın bakım gerektiren, yine kendisine refakat edilmediği takdirde hayati tehlikesinin bulunduğu pek çok hastalığının bulunduğunu, hayati tehlikesi bulunan hastalıkları yakından ve sürekli takip eden İstanbul İlinde bulunan doktorların hastayı yakından tanıması ve uzun zamandır yakından takip ettiklerini ve hastayı da yakından tanıdıklarını yanında İzmir İline babası ile birlikte gitmesinin mümkün olmadığını, ancak idare tarafından mazeret atamasına ilişkin talebinin reddedildiğini belirterek eşinden boşanmış olması ve babasının sağlık mazeretine bağlı olarak İstanbul İl’ine atamasının yapılmasını talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Başvuruya konu iddialar hakkında bilgi ve belge talebi içeren yazımıza İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen 24/11/2021 tarih ve ….-…. sayılı cevabi yazıda özetle;

 

Başvuranın kendi talebi ile İstanbul İlinden İzmir İline nakil talep ettiği, İzmir İlinde zorunlu görev süresinin 10 yıl olarak belirlendiği ve başvuranın 1 yıl 1 aydır İzmir ilinde görevini ifa ettiği, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Sağlık Sebepleriyle Yer Değiştirme başlıklı 37 nci maddesinde personelin kendisi, eşi ve çocuklarının sağlık durumlarının dikkate alınacağının belirtildiği, bu nedenle başvuranın babasının sağlık durumu nedeniyle nakil talebinin mevzuat gereğince karşılanamayacağı,

 

2.1. Norm kadro çalışmaları, 27 Aralık 2003 tarih ve 25329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar” hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararının Geçici 1 inci maddesi ile kadro çalışmaları durduruluş olup, 18/07/2007 ve 155685/34001 sayılı yazı ile merkez ve taşra teşkilatına bildirildiği, bu nedenle yürürlükte olan bir norm kadro sayısı olmadığı, ifade edilmiştir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın, “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında;

 

“Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.”,

 

4. 14/6/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun "Kurumun Görevi" başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”,

6. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Mazeret Atamaları başlıklı 18 inci maddesinde; “Mazeret atamaları aşağıdaki hallerde talep edilebilir.  a) Personelin veya eş ve çocuklarının hastalığı nedeniyle bulunduğu yerde görev yapamayacağının tam teşekküllü Devlet hastanesinden veya üniversite hastanesinden, özel üniversite hastanesi hariç, alınan sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi. b) 38 inci maddede yer alan eş durumu ve 40 ıncı maddede yer alan öğrenim durumu ile ilgili şartların ortaya çıkması. c) Personelin boşanması ve boşandığını mahkeme ilamı ile belgelemesi üzerine kendi talebi.”

 

IV. KAMU DENETÇİSİ …..'IN KAMU BAŞDENETÇİSİ'NE ÖNERİSİ

 

7. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; başvuranın talebinin boşanma ilamının varlığı nedeniyle. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Mazeret Atamaları başlıklı 18 inci maddesinin 1. Fıkrasının c bendindeki hüküm kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönündeki Tavsiye Kararı Önerisi, Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

 

8. Başvuran, babasının rahatsızlığı nedeniyle sürekli bakıma muhtaç olması ve eşinden de boşanmış olması nedeniyle İstanbul İline mazeret naklinin yapılmasını talep etmektedir.

 

9. Başvuranın göndermiş olduğu belgelerden 14. Aile Mahkemesinin E….. /…. numaralı kararı ile 08/09/2021 tarihinde anlaşmalı olarak boşandığı görülmektedir. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Mazeret Atamaları başlıklı 18 inci maddesinin c bendi gereğince boşanan personelin boşandığının mahkeme ilamı ile belgelemesi durumunda mazeret nakil talebinde bulunulabileceği belirtilmiştir. Başvuranın mazeret nakil talebinin idare tarafından başvuranın zorunlu hizmet süresini tamamlamadığından bahisle reddedildiği anlaşılmaktadır. Ancak mazeret nakilleri genel nakil durumlarından farklı olup, mevzuatta belirlenmiş bazı koşullarda istenebilecek personele ayrıca hak tanıyan istisnai hallerde uygulanabilecek idari işlemlerdir. Dolayısıyla bu durumda genel nakil şartlarında aranabilecek zorunlu hizmet süresini tamamlama şartının aranması işin doğasına aykırılık taşıyacaktır.

 

10. Mazeret nakilleri değerlendirilirken hizmet gerekleri ve kamu yararı açısından değerlendirme yapılması gerekmektedir. Kamu Yararı ve Hizmet Gerekleri açısından değerlendirme yapılırken personelin çalıştığı birim/ bölge/ ilde personel ihtiyacının olup olmadığı kadro imkanlarının varlığı iş yükü vb değerlendirmeler neticesinde bir sonuca ulaşılmaktadır. Ancak idare tarafından gönderilen belgelerden bu değerlendirmelerin yapılmadığı bu nedenle başvuranın nakil talebinin reddedilmesinde mevzuata ve idare hukukunun genel prensiplerine uygunluk bulunmadığı değerlendirilmiştir.

 

11. Kurumumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; başvuranın nakil talebinin idare tarafından yerine getirilmemesinin mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmiştir.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

12. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmede, şikayet başvurusu kapsamında, idarenin, başvurana ilişkin işlemlerle ilgili bilgi ve belgeleri süresi içerisinde ve gerekçeli olarak kurumumuza gönderdiği, idarenin söz konusu ilkelere uygun davrandığı tespit edilmiştir.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

13. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, bu Tavsiye Kararının idareye tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde idare tarafından herhangi bir eylem ya da işlem tesis edilmezse (varsa) dava açma süresinden kalan süre işlemeye devam edecek olup İzmir İdare Mahkemelerinde yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre,

 

Başvuranın nakil talebinin yeniden değerlendirilmesi yönünde İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,

 

6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca; idare tarafından bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna,

 

Kararın BAŞVURAN ile İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA tebliğine,

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi tarafından karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy