Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 86171061-101.07.07-E.7912

BAŞVURU NO: 2018/1913

KARAR TARİHİ: 09/05/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ: -

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörlüğü

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Ders muafiyet talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 15.2.2018

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1) Kurumumuza 15/02/2018 tarihinde yapılan başvuruda, başvuran 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) bölümüne … okul numarası ile kaydolduğunu, daha önce Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda almış olduğu derslerden muaf tutulması için dilekçe verdiğini ancak talebinin kabul edilmediğini, derslere başladıktan sonra kendisinden önceki yıl DGS ile gelen arkadaşlarından ders sayısı olarak 16, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) olarak 90'ın üzerinde olanlara muafiyet yapıldığını öğrendiğini, muafiyet talebini inceleyen araştırma görevlisinin durumunun kredi ve AKTS bazında muafiyet için uygun olduğunu, ancak muafiyetinin Elektrik Elektronik Mühendisliği bölüm başkanı tarafından onaylanmadığını ifade ettiğini ve bunun üzerine bölüm başkanı ile görüştüğünü, ancak kendisine YÖK’ün böyle bir kararının olmadığının söylendiğini ifade ederek, konuyla ilgili olarak gereğinin yapılmasını talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2) 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3) 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin

 

“Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4) Dosyanın inceleme ve araştırma sürecinde, Başvuranın derslerinin intibakı ile ilgili olarak yaşamış olduğu mağduriyetin giderilmesi için Mart ayı içerisinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü ve Mühendislik Fakültesi Dekanı ile görüşmeler yapılmış ve başvuranın talebi aktarılmıştır. Kurumumuzca yürütülen bu girişimler neticesinde başvuranın durumu ile ilgili olarak başvuranın derslerinin intibakı sağlanmış olup, idarenin bu işbirliği memnuniyetle karşılanmıştır. Bu doğrultuda, başvuran tarafından gönderilen ve 18/04/2018 tarih ve 10818 sayı ile Kurumumuz kayıtlarına alınan yazı ekindeki dilekçesinde başvuran tarafından; derslerinin intibakının sağlandığı, dolayısıyla sorununun çözümlenmiş olduğu belirtilmiş olup, konuyla ilgili olarak yardımcı olunduğu için Kurumumuza teşekkür edilmiş ve yukarıda zikredilen mevzuat gereğince başvuruya ilişkin inceleme ve araştırmanın sonlandırılmasına karar vermek gerekmiştir.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verilmesine ve Kararın başvurana ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörlüğüne tebliğine karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy