Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(193 S. K. m. 31) (6328 S. K. m. 5, 20, 21)

 

SAYI: 53878609-101.07.04-E.14389

BAŞVURU NO: 2018/2033

KARAR TARİHİ:15/08/2018

 

TAVSİYE KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuran engel oranının doğru bir şekilde tespitinin yapılmasını ve gelir vergisi indiriminden faydalanabilmesi için gerekli işlemlerin tamamlanmasını talep etmektedir.

 

BAŞVURU TARİHİ: 19.2.2018

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Kurumumuza, 19/02/2018 tarihinde e-başvuru yoluyla yapılan başvuruda, başvuran; çocukluk döneminde geçirmiş olduğu polio sekeli (çocuk felci) rahatsızlığı nedeniyle sağ ayağında kısalık, incelik ve aşırı güçsüzlük olduğunu, ayrıca ayak bileğinde hareket kısıtlılığı bulunduğunu, 04.10.2017 tarihinde Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinden % 40 oranında engelli raporu aldığını, polio sekeli bir santral sinir sistemi hastalığı olduğundan ilgili hastanenin değerlendirmeyi mevzuata ilişkin Yönetmeliğin 4. maddesinde (Madde 4 Santral ve Periferik Sinir Sistemi Hastalıklarına Bağlı Bozukluklar) belirtilen tablo 4.1’e göre yaparak bu oranın verilmesini uygun gördüğünü, sonrasında ilgili raporu “vergi indiriminde” kullanmak üzere Vergi Dairesine başvurduğunu, anılan idarenin de raporunu Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’na yönlendirdiğini, Merkez Sağlık Kurulu’nun raporu Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine geri göndererek değerlendirmenin ilgili Yönetmelikteki tablo 3.4’e göre yapılmasını istediğini, bu tabloya göre rapordaki engel oranının %18'e düşürüldüğünü, söz konusu tablo 3.4’ün yürüyüş bozukluğuna göre engellilik oranlarını belirlemekte olduğunu, ancak kendisinde oluşan yürüyüş bozukluğunun sebebinin sinir sisteminde meydana gelen tutulumdan kaynaklandığını, yürüyüş bozukluğunun yanında ağır düzeyde ön boynuz tutulumu nedeniyle aşırı güçsüzlük olduğunu, anılan sekellerin sinir sistemi hastalıkları kapsamında Yönetmeliğin 4. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, engel oranının tespitini ve vergi indiriminden faydalanması için gerekli işlemlerin tamamlanmasını talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 10/04/2087 tarih ve E.6352 sayılı bilgi-belge talepli yazısına Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 02/07/2018 tarih ve E.85553 sayılı cevabi yazıda; başvuranın durumunun ilgili Yönetmeliğin 3.4 ve 4.1 no’lu tablolarına göre yapıldığı ve gerekli açıklamalara 26/06/2018 tarihli Merkez Sağlık Kurulu Kararında yer verildiği; başvuranın durumunun Merkez Sağlık Kurulu’nca yeniden değerlendirilmesi sonucunda çalışma gücü kayıp oranında değişiklik olmadığından “engellilik indiriminden faydalanmasının mümkün olmadığı” belirtilmiştir.

 

2.1. Anılan yazı ekinde yer alan 26/06/2018 tarihli Merkez Sağlık Kurulu Kararında ise “Başvuranın Kamu Denetçiliği Kurumu'na (Ombudsmanlık) yapmış olduğu başvurusu üzerine, durumu Merkez Sağlık Kurulu'nca yeniden tetkik edilmiş ve İlgili hastanece düzenlenen raporda yer verilen yüzde kırk (%40) çalışma gücü kaybı oranının Kurulumuzca yüzde on sekiz (%18) olarak tespit edilmesinin; Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik eki tüm vücut İçin belirlenmiş Özür Oranları Cetveline göre karşılığının, adı geçen kişinin Engelli Sağlık Kurulu Raporunun Kas İskelet Sistemi bölümünün; Tablo 4.1- "Hafif: Ayağa kalkabiliyor / Kısa mesafe yürüyor fakat eğim, yükselti, basamaklar, derin sandalyeler ve uzun mesafelerde zorluk çekiyor" İfade edilen bulguların yeterli olmaması ve kişinin yürürken herhangi bir cihaz, protez, ortez veya yardımcı cihaza gereksinim duyulup duyulmadığının ortaya konulması amacıyla Tablo 3.4'göre fonksiyon kaybının değerlendirilmesi istenilmiştir. Ayrıntılı bilgi İstemi üzerine gönderilen 30/11/2017 tarihli ve 16825 sayılı rapora göre, Tablo 3.4"Yürüyüş bozukluğuna göre özürlülük oranları. Hafif c, Hasta (a) ve (h) şıklarını taşıyor ve bazen uzun yürüyüşlerde koltuk değneği veya baston kullanıyor (ancak evde ve işyerinde genellikle kullanmıyor” bölümünde yer alan (%18) oranına karşılık gelmesinden kaynaklanmıştır. Bu nedenle, raporda İlgilinin çalışma gücü kayıp oranının olması gerekenden daha yüksek oranda yüzde kırk (%40) olarak düzenlenmiş olduğu, adı geçenin raporda belirtilen engellilik bulgularının mevzuata uygun olarak yüzde on sekiz (%18) kaybettiği yönünde evvelce verilmiş Merkez Sağlık Kurulu Kararını değiştirecek bir hususun bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” denildiği görülmüştür.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası; “Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz….” “Sosyal Güvenlik Bakımından Özel Olarak Korunması Gerekenler” başlıklı 61 inci maddesinin ikinci fıkrası; “Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır.” “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesi “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri inceler.” Hükümlerini amirdir.

 

4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında;

 

“Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.” denmektedir.

 

5. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun; “Genel Esaslar” başlıklı 4 üncü maddesinin (c) fıkrası “Engellilerin tüm hak ve hizmetlerden yararlanması için fırsat eşitliğinin sağlanması esastır.”; aynı madde altında yer alan “Ayrımcılık” başlıklı 4/A maddesi (Ek:6/2/2014-6518/65 md.) “… Eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere engellilere yönelik makul düzenlemelerin yapılması için gerekli tedbirler alınır. Engellilerin hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanmasını sağlamaya yönelik alınacak özel tedbirler ayrımcılık olarak değerlendirilemez.” hükmünü amirdir.

 

6. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Engellilik indirimi” başlıklı 31 inci maddesi;

 

“(Değişik:9/4/2003-4842/3 md.) Çalışma gücünün asgarî % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgarî % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece engelli, asgarî % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılır ve aşağıda engelli dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.

 

Engellilik indirimi;

 

- Birinci derece engelliler için 440.000.000 lira (1000 TL),

 

- İkinci derece engelliler için 220.000.000 lira (530 TL),

 

- Üçüncü derece engelliler için 110.000.000 lira (240 TL) dır.

Engellilik derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin esas ve usuller Maliye, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca bu konuda müştereken hazırlanacak bir yönetmelik ile belirlenir.” hükmünü haizdir.

 

7. 30/03/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik’in “Vergi indirimine esas raporlar” başlıklı 15 inci maddesi;

 

“193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır.” şeklinde düzenlenmiştir.

 

7.1. Anılan Yönetmeliğe Ekli Özür Oranları Cetvelinin 3 numaralı başlığı altında “Alt Ekstremiteye Ait Sorunlarda Özürlülük Oranlarına” ilişkin değerlendirmenin nasıl yapılacağına yer verildiği; “3.2. Yürüyüş Bozukluğu” alt başlığında yer alan Tablo 3.4.’de yardımcı cihaza bağımlı, sürekli yürüyüş bozukluğu olan hastalar için engel yüzdelerinin verildiği, engellilik değerlendirmesinde Tablo 3.4’ün yalnız başına kullanılması, kesinlikle diğer tablolarla birleştirilmemesi gerektiğinin belirtildiği görülmüştür. Yürüyüş bozukluğuna göre özürlülük oranları başlıklı Tablo 3.4 “Hasta Bulguları c: Hasta (a) ve (b) şıklarını taşıyor ve bazen uzun yürüyüşlerde koltuk değneği veya baston kullanıyor (ancak evde ve işyerinde genellikle kullanmıyor).” ise engel oranının %18 (hafif) olarak belirleneceği, görülmektedir.

 

7.2.Bahse konu Cetvelin 4 numaralı başlığı altında Santral Ve Periferik Sinir Sistemi Hastalıklarına Bağlı Bozukluklar ele alınmış olup; Ayakta durabilme, yürüme ve hareket bozuklukları (santral sinir sistemi veya spinal kord lezyonlarına eşlik eden) başlıklı Tablo 4.1’de kişi “Ayağa kalkabiliyor / Kısa mesafeyi zorlukla ve yardımsız yürüyor, fakat yürüyüşü düz zeminlerle sınırlı” ise engel oranının %40 olarak belirleneceği (hafif/orta), anlaşılmaktadır.

 

8. 24/02/1999 tarihli ve 23621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 222 Seri No.111 Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nin amacı; “AMAÇ:

 

2. Özürlü vatandaşların, içinde bulunduğu zor koşulların giderilmesine katkıda bulunmak ve özürlüler ile özürlü olmayanlar arasındaki rekabet eşitsizliğini gidermek amacıyla öteden beri vergi hukukunda çeşitli düzenlemeler yer almıştır. Bunlardan birisi de özürlü ücretlilerin gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında dikkate alınan sakatlık indirimi uygulamasıdır.

 

3. 4369 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişikliklerle, sakatlık indiriminin kapsamı genişletilmiş, aşağıda da açıklanacağı üzere sakatlık indiriminden yararlananların içine; hizmet erbabının bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişiler, özürlü serbest meslek erbabı ve serbest meslek erbabının bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişiler ile basit usulde vergilenen bazı esnaf ve sanatkar da dahil edilmiştir.” şeklinde açıklanmıştır.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ CELİLE ÖZLEM TUNÇAK’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ'NE ÖNERİSİ

 

9. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; başvuranın taleplerinin kabulü yönündeki öneri, Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

 

10. Başvuran, geçirdiği polio sekeli (çocuk felci) hastalığına bağlı olarak sağ ayağında engeli olduğunu ifadeyle “vergi indiriminden” faydalanmayı talep etmekte olup; Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunun Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine yapmış olduğu yönlendirme sonucu engel oranının yanlış tespit edildiğini, çocuk felcinden kaynaklanan engelinin ilgili Yönetmeliğin 4.1 no’lu tablosuna göre değerlendirilmesi gerektiğini iddia ve ifade etmektedir.

 

11. Başvuranın, vergi indiriminden faydalanmak amacıyla Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’na sunmuş olduğu Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 04/10/2017 tarihli Engelli Sağlık Kurulu Raporunda Engel Oranının “%40 (Yüzde KIRK)” olarak belirtildiği; 30/11/2017 tarihli raporunda bu oranın “% 18 (Yüzde Onsekiz)” olarak belirtildiği görülmüştür.

12. Başvuranın Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’na yapmış olduğu başvurusuna Başkanlıktan verilen 14/02/2018 tarihli ve E.4024 sayılı yanıtta özetle “başvuranın 04/10/2017 tarihli ve 30/11/2017 tarihli raporlarının Merkez Sağlık Kurulunca incelendiği, çalışma gücünün %18 oranında kaybettiğine karar verildiği, bu nedenle 193 sayılı Kanununun 31 inci maddesinde yer alan engelli hizmet erbabı için tespit edilen engellilik indiriminden faydalandırılmasının mümkün olmadığının” belirtildiği görülmüştür.

 

13. Başvuranın Kurumumuza yapmış olduğu başvuru üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı ile yapılan yazışmalardan, başvuranın durumunun Merkez Sağlık Kurulunca yeniden değerlendirildiği, ilgili hastanece düzenlenen ilk raporda yer verilen yüzde kırk (%40) çalışma gücü kaybı (engel) oranının Kurulca %18 olarak tespit edilmesinin; başvuranın Engelli Sağlık Kurulu Raporunun Kas İskelet Sistemi bölümünün “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporlan Hakkında Yönetmeliğin” ekinde yer alan Özür Oranları Cetveline göre karşılığının belirlenmesinde Tablo 4.1’de belirtilen bulguların yeterli olmaması sebebi ile Tablo 3.4'göre fonksiyon kaybının değerlendirilmesinin istendiği; Tablo 3.4’e göre kişinin yürürken herhangi bir cihaz, protez, ortez veya yardımcı cihaza gereksinim duyulup duyulmadığının değerlendirmesinin yapıldığı ve buna göre başvuranın engel oranının (%18) oranına karşılık geldiği ve gelir vergisi indiriminden faydalanamadığı anlaşılmıştır.

 

14. Başvuranın başvurusu üzerine Adli Tıp Kurumu’ndan talep edilen 13/06/2018 tarih ve E.10451 sayılı bilgi-belge talepli yazımıza cevaben Kurumdan alınan 11/07/2018 tarih ve 2018/0056-42 sayılı yazıda 3. Adli Tıp İhtisas Kurulunun 11/07/2018 tarihli raporu iletilmiştir. Sözkonusu Raporda;

 

“Engellilik oranının sorulmaktadır.

 

1. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 10.04.2017 tarihli EMG raporunda; motor yanıtlarda sağ tibial sinir amplitüdü düşük elde edildiği, sağ peroneal sinir yanıtı da hastanın yaşına göre normalin alt sınırında olduğu, iğne MEG'de sağ L3-Sl kök innervasyonlu kaslarda yüksek amplitüdlü, uzun süreli ve yer yer polifazik özellik gösteren oldukça seyrelmiş bir MÜP paterni izlendiği, bulguların kronik dönem, ağır düzeyde sağ L3-Sl önkök/ön boynuz tutulumunu desteklediği (polio sekeli?),

 

2. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 04.10.2017 tarih ve 14030 sayılı raporunda; polio sekeli, sağ alt ekstremite orta polio sekeli, düşük ayak ve pes planus mevcut, ayak bilek DF 2/5, kuadriseps 4/5, desteksiz mobilize, minimal skolyoz, kişinin engel oranının %40 olduğu,

 

3. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 30.112017 tarih ve 16825 sayılı raporunda; sağ alt ekstremite polio sekeli, hafif skolyotik deformite, sağ düşük ayak mevcut, sağ alt ekstremitede sola göre uylukta 10 cm atrofi, baldırda 5 cm atrofi mevcut, 3 cm kısalık mevcut, antaljik yürüdüğü, uzun yürüyüşlerde baston / koltuk değneği ihtiyacı duyacağı, kişinin engel oranının %18 olduğu,

 

4. Kişinin 04.07.2018 tarihinde kurulumuzca yapılan muayenesinde; şuur açık, koopere, oryante, kas gücü sağ üst ekstremitede, sol alt ve üst ekstremitede 5/5, sağ alt ekstremitede 4/5, bilek DF 2/5, PF 4/5, parmak DF 4/5, sağ alt ekstremitede hafif hipotoni mevcut, DTR sağ üst ekstremite, sol alt ve üst ekstremitede ++, sağ alt ekstremitede +, patolojik refleks saptanmadığı, serebellar sistem muayenesi normal, desteksiz hafif aksayarak yürüdüğü, konuşma doğal, sağ GNI: 31 cm, sol GNI: 38 cm, sağ alt ekstremitede 1.5 cm kısalık, duyu kusuru olmadığı, nöbet öyküsü olmaığı, sfınkter kusuru olmadığı, periferik sinir değerlendirmesinde patoloji saptanmadığı, sağ alt ekstremitede hafif düzeyde (4/5) polio sekeli zemininde peroneal sinirin? (lomber diskopati?) etkilenmesi düşünüldüğü, ortopedi muayenesinde; sağ alt ekstremite: 86.5 cm, sol alt ekstremite: 88 cm, sağ kalça fleks 85, ekst 0, abd 40, add 20, İR 10, DR 20, sol kalça fleks 110, ekst 0, abd 55, add 20, İR 20, DR 40, sağ diz fleks 130, ekst 0, sol diz fleks 135, ekst 0, sağ ayak bileği DF -35, PF +35, sol ayak bileği DF 15, PF 55, sağ uyluk çevresi 38, sol uyluk çevresi 46, sağ kruris çevresi 30.5, sol kruris 36.5, servikal omurga fleks 40, ekst 30, sola fleks 35, sağa fleks 35, torakal omurga fleks 10, ekst 10, lomber omurga fleks 85, ekst 10, sola fleks 45, sağa fleks 35, sağ rot 30, sola rot 30, sağ alt ekstremite polio sekeli, desteksiz yürüyebildiği, sağ ayakta düşük ayak, pes cavus deformitesi ve ayakta 20 derece valgus mevcut olduğu, minimal lomber skolyoz olduğuna göre;

 

SONUÇ: … oğlu, 1979 doğumlu …'nun 30.03.2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe göre engellik oranının; Kas İskelet Sistemi Tablo 1.4: %10, tablo 1.5: %4, Tablo 1.6: %7, alt ektremite Tablo 33: %5, Tablo 3.8a: %142, Tablo 3.25: %37, Tablo 3.35: %42, Balthazard formulüne göre; %70.2 (alt ekstremite özürlülük oranı) olduğu, tüm vücuda göre %35, engellilik oranının %48 olduğu oy birliği ile mütalaa olunur.” denilmektedir.

 

15. Başvuranın engel oranının tespiti amacıyla başvurunun iletildiği Adli Tıp Kurumundan alınan yazıda “başvuranın önceki raporları ile Kurumda yapılan muayenesi sonucunda ilgili Yönetmeliğe göre engel oranlarının oybirliği ile mütalaa edildiği" bildirilmiştir.

 

16. Engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin edilmesi; toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması ulusal mevzuatımız ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmıştır. Bu amaçla, Gelir Vergisi Kanununda da gerekli düzenlemeler yapılmış, engelli vatandaşlarımızın içinde bulunduğu zor koşulların giderilmesine katkıda bulunmak ve engelliler ile engelli olmayanlar arasındaki fırsat eşitsizliğini gidermek amacıyla engelli ücretlilerin gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında engellilik indirimi uygulanmaktadır.

 

17. Bu kapsamda yapılan başvurunun değerlendirilmesi sonucunda; hizmet erbabı olan başvuranın gelir vergisi indiriminden faydalanabilmesi için 193 sayılı Kanunun 31 inci maddesi uyarınca çalışma gücünün asgarî % 40'ını kaybetmiş olması gerektiği, ilgili hastanece bu oranının önce %40 ardından Merkez Sağlık Kurulunun yönlendirmesiyle %18 olarak belirlendiği, Kurumumuzun girişimleri neticesinde adı geçen Kurul tarafından bu oranının yeniden tetkik edildiği ve yine % 18 olarak belirlendiği anlaşılmakla birlikte; Adli Tıp Kurumunca başvuran hakkında hazırlanan raporda başvuranın engellilik oranının % 48 olarak belirtildiği görülmüştür. Bu çerçevede, başvuranın vergi indiriminden faydalanması talebinin reddedilmesine yönelik işlemin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı ve dolayısıyla başvuranın talebinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

18. İyi yönetim ilkelerine, 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan istenilen bilgi ve belgelerin süresi içinde Kurumumuza gönderilmediği görülmüş olup; anılan idarece bundan böyle bu hususa özen gösterilmesi beklenmektedir.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN YASAL MEVZUAT

 

A. Dava Açma Süresinin Yeniden Başlaması

 

19. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, bu Kararın idareye tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde idare tarafından herhangi bir eylem ya da işlem tesis edilmezse (varsa) dava açma süresinden kalan süre işlemeye devam edecek olup İstanbul Vergi Mahkemesinde yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre BAŞVURUNUN KABULÜ ile,

 

Başvuranın gelir vergisi indiriminden faydalanma talebinin, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun mütalaası dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi ve engel durumunun %40 ve üzeri olarak belirlenmesi halinde gerekli işlemlerin tamamlanması hususunda GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,

 

Bu kararın BAŞVURANA ve GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NA tebliğine,

 

6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI tarafından bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna,

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy