Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 21)

 

SAYI: 2021/1266-S.21.2184

BAŞVURU NO: 2020/91025

KARAR TARİHİ: 21/01/2021

 

RET KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Tarım Ve Orman Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: 2828 sayılı Kanun kapsamında tekniker kadrosuna atanma talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 27/07/2020

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Kurumumuza yapılan başvuruda başvuran, … İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde Sağlık Memuru (Çevre Sağ. Tek.) olarak görev yapmakta olduğunu, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Tarım Bölümünden 09.07.2020 tarihinde mezun olduğunu, 2828 sayılı Kanunun Geçici 16 ncı maddesi uyarınca tekniker unvanına atanmak için idareye başvurduğunu, ancak talebinin reddedildiğini belirterek 2828 sayılı Kanunun Geçici 16 ncı maddesi uyarınca tekniker kadrosuna atamasının yapılmasını talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Başvuruya konu iddialar hakkında bilgi ve belge talebi içeren 24/08/2020 tarihli ve S.20.75404 sayılı yazımıza istinaden Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 31/08/2020 tarihli … sayılı cevabi yazı ve eklerinde özetle;

 

2828 Sayılı Kanunun Geçici 16 ncı maddesinde " Bu kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği (yürürlük tarihi 27.03.2018) tarih ve öğrenim durumları itibariyle ihraz ettikleri Unvanlara atanırlar" denilmekte olup adı geçenin; Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Tarım Programından 09.07.2020 yılında mezun olması nedeniyle unvan değişikliği talebinin değerlendirmeye alınmadığı,

 

ifade edilmiştir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın, “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.”,

 

4. 14/6/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun "Kurumun Görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”,

 

5. 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun,

 

5.1. Ek 1 inci maddesinde; “ (Ek: 25/2/1988-3413/1 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/20 md.) Bu Kanun veya 5395 sayılı Kanun uyarınca haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olup fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dâhil iki yıldan az olmamak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklardan reşit olduğu tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam edenlerin işe yerleştirilmeleri aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde yapılır:

 

a) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından hangi statüde olursa olsun serbest kadro ve pozisyonları toplamının binde biri, bu madde kapsamında istihdam edilecekler için ayrılır ve her yıl belirtilen oranda kişi istihdam edilir. Serbest kadro ve pozisyon toplamının binden az olması hâlinde dahi kamu kurum ve kuruluşlarında en az bir hak sahibi istihdam edilir.

 

b) (Değişik: 21/03/2018-7103/24 md.) Bu hükümden yararlanmak isteyenler, 18 yaşını doldurdukları ve korunma, bakım tedbir kararı veya bu Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen himaye onayının sona erdiği tarihten itibaren beş yıl içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvururlar. Bu madde hükümleri çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hak sahibi olduğu onaylananlar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Hak sahiplerinin atamaları il tercihleri de dikkate alınarak Başkanlıkça kura usulü ile yapılır. İşe yerleştirmede öncelik, sırasıyla lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunlarına verilir.

 

ç) (Değişik: 21/03/2018-7103/24 md.) ... Bu madde kapsamına girenlerin yerleştirilmeleri; ortaöğretim ve daha üst öğrenim mezunları için kurumların talepleri doğrultusunda öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanın 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki cetvellerde yer alması şartıyla ihraz etmiş bulundukları unvanlara, bunların dışında kalan ortaöğretim ve yükseköğretim mezunları için memur unvanlı kadro ve pozisyonlara, diğer öğrenim mezunları için ise yardımcı hizmetler sınıfında yer alan kadro ve pozisyonlara yılda üç defadan az olmamak üzere Devlet Personel Başkanlığınca yapılır veya yaptırılır. Ek 1 inci madde kapsamında yerleştirme yapılacak kurumlarca teşkilat bazında dağıtımın bildirilmemesi hâlinde Devlet Personel Başkanlığınca belirlenecek usul ve esaslar dâhilinde resen yerleştirme yapılır.

 

5.2. Geçici 16 ncı maddesinde;“(Ek: 21/03/2018-7103/25 md.) Bu Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara atanırlar.”

 

6. 12/06/2014 tarihli ve 29028 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında Tanınan istihdam Hakkının Kullanımına ilişkin Yönetmeliğin “Görevde olan hak sahiplerinin unvanlarına atanması” başlıklı Geçici 2 nci maddesinde;

 

“(Ek:RG-20/11/2018-30601) (1) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar görev yaptıkları kurumların kadro durumları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Kanunun geçici 16 ncı maddesinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla öğrenimle ihraz etmiş oldukları unvanlara atanırlar. Bu maddeye ilişkin bütün iş ve işlemler ilgili kurumlarca yapılır.

 

(2) Bu maddeye ilişkin başvurular ilgililerce yazılı bir dilekçe ile görev yapılan kuruma yapılır.

 

(3) Bu kişilerin atanmasında ilgili kurumca mevcut kadro durumu, ilgililerin öğrenim durumu itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlar ve kurumun hizmet ihtiyaçları dikkate alınarak yapılacak değerlendirme esastır.

 

(4) Kişilerin gördükleri öğrenim dolayısıyla unvan ihraz edip etmedikleri hususunda tereddüt hasıl olması halinde ortaöğretim düzeyi için Milli Eğitim Bakanlığından, ön lisans ve lisans düzeyi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından görüş alınır.

 

(5) Hak sahiplerinin öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadroların görev yaptıkları kurumlarda bulunmaması, öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadroların görev yaptıkları kurumlarda bulunmakla birlikte bu unvanlarda boş kadro bulunmaması veya kurumca kurum ihtiyaçları dikkate alınarak yapılan değerlendirme neticesinde ilgili unvanda hizmete ihtiyaç bulunmadığı sonucuna varılması halinde bu kişilerin atamaları yapılmaz.”

 

7. 04.03.2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin “Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak şartlar” başlıklı 8. Maddesinde;

 

“(1) Bu maddede belirtilen kadrolara unvan değişikliği suretiyle yapılacak atamalarda unvan değişikliği sınavında başarılı olma şartının yanı sıra aşağıdaki şartlar aranır:

 

g) Tekniker unvanlı kadroya atanabilmek için; meslek yüksekokullarının teknik programlar bölümlerinden veya açık öğretim fakültesi tarım ön lisans bölümü mezunu olmak,

 

düzenlemeleri yer almaktadır.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ'NE ÖNERİSİ

 

8. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; başvuranın mezun olduğu okul itibariyle 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Geçici 16 ncı maddesinin 1. fıkrası gereği kadro ve ihtiyaç durumu gözetilerek atama işleminin yapılması hususunun değerlendirilmesi yönünde idareye tavsiyede bulunulması yönündeki öneri, Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka ve Hakkaniyete Uygunluk Yönünden Değerlendirme

 

9. … İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde Sağlık Memuru olarak görev yapmakta olan başvuran, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Tarım Bölümünden 09.07.2020 tarihinde mezun olduğunu belirterek 2828 sayılı Kanunun Geçici 16 ncı maddesi uyarınca tekniker unvanına atanmasının yapılmasını talep etmektedir.

 

10. İdarece gönderilen bilgi ve belgelerin tetkiki neticesinde, başvuranın, 2828 Sayılı kanunun Geçici 16 ncı maddesinin yürürlük tarihi olan 27.03.2018 tarihinden sonra Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Tarım Programından 09.07.2020 tarihinde mezun olması nedeniyle talebinin reddedildiği anlaşılmaktadır.

 

11. Korunmaya, bakıma veya yardıma muhtaç aile, çocuk, özürlü, yaşlı ve diğer kişilere götürülen sosyal hizmetlere ve bu hizmetleri yürütmek üzere kurulan teşkilatın kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile faaliyet ve gelirlerine ait esas ve usulleri düzenleyen 2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesiyle, bu Kanun veya 5395 sayılı Kanun uyarınca haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklardan reşit olduğu tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam edenlerin işe yerleştirilmelerini düzenleme altına alınmakta, 27.03.2018 tarihli ve 30373 (3. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7103 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrası ile 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa eklenen Geçici 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında ise, 2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanların, kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara atanacakları öngörülmektedir.

 

12. 7103 sayılı Kanunun 25 inci maddesiyle 2828 sayılı Kanuna eklenen Geçici 16 ncı madde hükmü metninden anlaşılacağı üzere, daha önce Ek 1 inci madde uyarınca atanmış olan ve halen görev yapmakta olanların bu maddenin yürürlüğe girdiği 27.03.2018 tarihindeki öğrenim durumları itibariyle atamaları konusunda, idarelere kadro durumları çerçevesinde ihtiyaç değerlendirmesi yapmak suretiyle karar verme konusunda bir takdir yetkisi tanındığı görülmektedir.

 

13. 2828 sayılı Kanuna 7103 sayılı Yasanın 25 inci maddesiyle eklenen Geçici 16 ncı maddesinden yararlanmak için; kişinin 2828 sayılı Yasanın Ek 1 inci maddesi kapsamında atanmış olması ve fiilen görevde bulunması, kurumların kadroları ve ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması, talep edilen unvanın, maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz edilmiş olması, şartlarının sağlanmış olması gerekmektedir.

 

14. Somut olayda; Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği uyarınca teknikerlik kadrosunun unvan değişikliği sınavına tabi olduğu, Tekniker unvanlı kadroya atanabilmek için; meslek yüksekokullarının teknik programlar bölümlerinden veya açık öğretim fakültesi tarım ön lisans bölümü mezunu olmak

şartı arandığı, başvuranın da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Tarım Bölümü mezunu olduğu, unvan değişikliği sınavı için gerekli öğrenim şartını taşıdığı, ancak Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Tarım Bölümü mezuniyet tarihi 09.07.2020 olduğundan 2828 sayılı Kanununa eklenen Geçici 16 ncı madde kapsamında sınav şartına tabi olmadan atanabilmesi için maddenin yürürlük tarihi olan 27.03.2018 tarihi itibariyle ihraz edilmiş bir unvanı bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

15. Yukarıda yapılan açıklamalar, mevzuat hükümleri ve yargı içtihatları doğrultusunda Kurumumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 2828 sayılı Kanuna 7103 sayılı Yasanın 25 inci maddesiyle eklenen Geçici 16 ncı maddesinden yararlanmak için; personelin 2828 sayılı Yasanın Ek 1 inci maddesi kapsamında atanmış olması ve fiilen görevde bulunması, kurumların kadroları ve ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması, talep edilen unvanın, maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz edilmiş olması, şartlarının sağlanmış olması gerektiği, başvuranın Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Tarım Bölümünden bahsi geçen maddenin yürürlük tarihi olan 27.03.2018 tarihinden sonra 09.07.2020 tarihinde mezun olduğu, dolayısıyla 2828 sayılı Kanuna 7103 sayılı Yasanın 25 inci maddesiyle eklenen Geçici 16 ncı maddesi kapsamında yer almadığı anlaşıldığından, idarenin başvuru konusu işleminde hukuka ve hakkaniyete aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

16. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmede, şikayet başvurusu kapsamında, idarenin, başvurana ilişkin işlemlerle ilgili bilgi ve belgeleri süresi içerisinde ve gerekçeli olarak kurumumuza gönderdiği, bu anlamda “kararların gerekçeli olması” ve “kararın geciktirilmeksizin bildirilmesi” ilkelerine uygun hareket ettiği ancak, başvuru sahibine verdiği cevapta idari işleme karşı hangi sürede hangi mercie başvurabileceğini göstermediği bu nedenle de karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi ilkesine uymadığı tespit edildiğinden, idarenin bahse konu ilkeye uygun davranması önerilmektedir.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

17. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup Antalya İdare Mahkemelerinde yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE;

 

Kararın, BAŞVURANA ve TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINA tebliğine,

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi’nce karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy