Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 74) (6328 S. K. m. 5, 20, 21) (211 S. K. m. 59) (Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği m. 76, 77)

 

SAYI: 94019529-101.07.04-E.13958

BAŞVURU NO: 2018/3454

KARAR TARİHİ: 07/08/2018

 

TAVSİYE KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Milli Savunma Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan sivil personelin periyodik muayeneye gönderilmesi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 19.3.2018

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Başvuran, 1998 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve başladığını, doğuştan gelen sağlık problemi nedeniyle 2011 yılında protez ameliyatı olduğunu ve görevine döndüğünü, işe başladığından beri masa başında fikir işlerinde çalıştığını ve işlerini hiç aksatmadan yerine getirdiğini, 16/02/2018 tarihinde periyodik muayene amacıyla Bandırma Devlet Hastanesine sevk edildiğini, yapılan muayene sonucunda 01/03/2018 tarih ve 229 sayılı ön rapor ile kendisine “TSK’da görev yapamaz.” raporu verildiğini, kati raporun ise onaylanmak üzere Bakanlığa gönderildiğini, kendisi gibi sivil personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olduğunu, ancak; sağlık yeteneği bakımından mezkur Yönetmeliğin 76 ve 77’nci maddeleri kapsamında subay ve astsubaylar gibi değerlendirildiğini, bu durumun kendisini mağdur ettiğini, kati rapor gelene kadar kendisine sıhhi izin verildiğini, hâlihazırda açıkta olduğunu ve sonucun ne olacağını bilmediğini, 20 yıllık memuriyetinin yanmasını istemediğini belirtmiş olup Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde sivil personel için ayrı bir muayene değerlendirme çizelgesinin düzenlenmesini ve kendisi gibi sivil memurların buna göre değerlendirilmesini talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Milli Savunma Bakanlığının başvuru konusuna ilişkin 20/04/2018 tarih ve

 

65767872-9100-182245-18/Loj.Gn.Md.Yrd.lığı Sağ.D.Pl.Ynt.Ş.Md. sayılı ile 28/06/2018 tarih ve 65767872-8040-307014-18/Loj.Gn.Md.Yrd.lığı Sağ.D.Pl.Ynt.Ş.Md. sayılı yazıları ve eklerinde özetle; başvuran hakkında Bandırma Devlet Hastanesi tarafından verilen 01/03/2018 tarihli ve D58F3 tanısıyla “TSK’da görev yapamaz.” kararlı raporun 29/03/2018 tarihinde onaylandığı, Devlet memurlarının sağlık kurulu işlemlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı Personelinin Sağlık Muayene Yönergesi esaslarına göre yürütüldüğü, periyodik muayenenin de bahse konu Yönerge kapsamında yapıldığı, bahse konu düzenlemeler çerçevesinde D58F3 tanısı saptanan memurların Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında göreve devam edemedikleri, başvuranın engelli kadrosuna geçirilip geçirilemeyeceği hususunun ise sağlık raporlarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının mütalaası sonucunda değerlendirileceği belirtilmiştir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı T.C. Anayasasının “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74’üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında: “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri inceler.”

 

4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun "Kurumun Görevi" başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında: “Kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikayet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”

 

5. 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 59’uncu maddesinde: “Subay, astsubay, uzman jandarma, sivil personel, askerî öğrenciler, erbaş ve erler ile bunların adayları, yönetmelikle belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde sağlık açısından; göreve uyarlık ve elverişlilik ile periyodik veya zorunlu kontrollere ya da sağlık raporu kontrolüne tabi tutulabilir.”

 

6. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin,

 

6.1. “Sivil personelin sağlık işlemleri” başlıklı 76’ncı maddesinde: “(1) Açıktan veya naklen atanacak sivil personelde hepatit B, hepatit C, HIV, yaygın sekelle iyileşmiş veya aktif tüberküloz ile kronikleşebilecek ya da zamanla artabilecek nitelikte herhangi bir hastalık bulunmamalı, bunlar ruh sağlığı ve hastalıkları açısından tam sağlam olmalıdır. Bunların refraksiyon değerleri Hastalıklar Listesinin (A) diliminde belirtilen sınırlarını geçmemek şartıyla tashihli görmeleri tam olmalıdır.

 

(2) Birinci fıkrada belirtilen şartları taşıyan sivil personelin sağlık yetenekleri Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşunca Hastalıklar Listesinin ilgili maddeleri çerçevesinde belirlenir. Sivil personelin rapor kararları; personel fikir ağırlıklı işlerde görev yapacaksa Kara Kuvvetleri Komutanlığı (2) Numaralı Sınıflandırma Çizelgesinde Personel sınıfının “TĞM./YZB.” sütununa göre, beden ağırlıklı işlerde görev yapacaksa aynı Çizelgenin Bakım sınıfının Teknisyen branşının “ASB.ÇVŞ/ÜÇVŞ.” sütununa göre değerlendirilir. Buna göre sağlam olanlar ile hastalığının karşılığı (A) ve (B) dilimlerinde (+) işareti olanlar göreve alınır, (B) diliminde (-) ve (x) işareti olanlar ile (D) dilimine girenler göreve alınmaz…”

 

6.2. “Sıhhi izin süreleri ve sıhhi nedenlerle ayırma” başlıklı 77’nci maddesinin birinci fıkrasında: “(1) Sivil personel, hastalıkları nedeniyle ilgili mevzuatta belirtilen süreler kadar sıhhi izin kullanır. Sıhhi izin süresi sonunda veya sabitleşmiş olan hastalıklarda sıhhi izin süresi bitimini beklemeden muayeneye gönderilir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşunca, bu personelin Devlet memurluğuna devam edip etmeyeceğine karar verilir. Rapor kararları, personel fikir ağırlıklı işlerde görev yapıyorsa Kara Kuvvetleri Komutanlığı (2) Numaralı Sınıflandırma Çizelgesinde Personel sınıfının üstsubay sütununa göre, beden ağırlıklı işlerde görev yapıyorsa aynı Çizelgenin Bakım sınıfının teknisyen branşının “KD.ÜÇVŞ/KD.BÇVŞ.” sütununa göre değerlendirilir. Buna göre hastalığı, Hastalıklar Listesinin (B) ve (D) dilimlerine girenlerden sınıflandırma çizelgelerindeki karşılığı (+) işaretli olanlar hakkında “Göreve Devam Eder”, (-) ve (x) işaretli olanlar hakkında ise “Göreve Devam Edemez” kararı verilir.”

 

6.3. “Düzenleme yetkisi” başlıklı EK 1’inci maddesinde: “(1) Sağlık kurulu raporlarının verilmesi, yapılacak işlemler, tetkik ve tahliller, muayene olunacak branşlar, rapor sayısı, onay ve inceleme makamları, kullanılacak form ve belge örnekleri ile diğer iş ve işlemler İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından müşterek olarak hazırlanan yönerge ile düzenlenir.”

 

7. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı Personelinin Sağlık Muayene Yönergesinin “Periyodik Muayene, Komando, Paraşütçü, Denizaltıcı, Dalgıç, Kurbağaadam ve Kurtarma Yüzücüsü Muayenesi, Atamaya Esas ve Spordan Muafiyet Raporları” Başlıklı Dördüncü Bölümünün “Periyodik Muayene” başlıklı 1’inci maddesinde: “a. TSK personeli TSK İç Hizmet Kanunu ilgili maddeleri gereği sağlık durumlarının tespiti maksadıyla (sivil personel dahil, uzman erbaşlar hariç), azami üç yılda bir defa periyodik muayeneye tabi tutulur.

 

...

 

c. Hastaneler Tarafından Yapılacak İşlemler:

 

(1) Periyodik muayene için hastaneye gelen personel müracaatını ve kayıt usul ve esaslarının hastaneler sağlık kurulu işlemi gibi kabul ederek belirler.

 

(2) Sağlık Kurulunca personel için “Sağlık Kurul Muayene Fişi” çıkartılır. Fişin “Ne Maksatla Muayene Edildiği” hanesine “Periyodik Muayene” yazılarak, sadece muayene edileceği (iç hastalıkları, genel cerrahi, göz, KBB ve psikiyatri) bölümler işaretlenir.

 

(3) Personele; PA akciğer grafisi, DÜSG, kan sayımı ve sedimantasyon, kan şekeri, üre, kreatinin, ALT, AST, trigliserit, total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol, alkalen fosfataz, tam idrar tahlili, EKG, HBsAg, 45 yaş üstü personel için gaitada gizli kan ve ihtiyaç duyulduğu takdirde batın ultrasonografisi, PSA ve diğer tümör belirleyicileri, 35 yaş üstü kadın personel için PAP smear, mamografi (yoksa meme ultrasonografisi) tetkikleri baştabipliğin alacağı tedbire göre yapılır.

 

(4) Gerek görülmesi halinde diğer branş uzmanlarından görüş alınarak bu muayeneler sonucunda lüzum görülen diğer laboratuvar tetkikleri de yaptırılır.” düzenlemeleri yer almaktadır.

 

IV. KAMU DENETÇİSİ YAHYA AKMAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ

 

8. Başvuranın iddiaları, İdarenin konu ile ilgili açıklamaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek hazırlanan Tavsiye Karar Önerisi Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka ve Hakkaniyete Uygunluk Yönünden Değerlendirme

 

9. Türk Silahlı Kuvvetlerinde sivil personel olarak görev yapan başvuran, 1 numaralı paragrafta açıklandığı üzere 16/02/2018 tarihinde periyodik muayene amacıyla Bandırma Devlet Hastanesine sevk edilmesi üzerine hakkında “TSK’da görev yapamaz.” raporu düzenlendiğini ve kendisine bu rapor sonucunda sıhhi izin verildiğini belirterek bu sebeple yaşadığı mağduriyetin giderilmesini talep etmektedir.

 

10. Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 59’uncu maddesinde, subay, astsubay, uzman jandarma, sivil personel, askerî öğrenciler, erbaş ve erler ile bunların adaylarının, yönetmelikle belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde sağlık açısından; göreve uyarlık ve elverişlilik ile periyodik veya zorunlu kontrollere ya da sağlık raporu kontrolüne tabi tutulabileceği öngörülmüştür. Bu kapsamda çıkarılmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensubu olan personel, öğrenciler ve bunların adaylarının görevlere uyarlık bakımından sağlık yeteneklerinin tespiti ile barışta ve savaşta yapılacak sağlık işlemleri düzenlenmiştir. Bahse konu Yönetmeliğin düzenleme yetkisi başlıklı EK 1’inci maddesinde ise, sağlık kurulu raporlarının verilmesi, yapılacak işlemler, tetkik ve tahliller, muayene olunacak branşlar, rapor sayısı, onay ve inceleme makamları, kullanılacak form ve belge örnekleri ile diğer iş ve işlemlerin İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından müşterek olarak hazırlanan yönerge ile düzenleneceği öngörülmüş ve bu hükme dayanarak Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı Personelinin Sağlık Muayene Yönergesi çıkarılmıştır. Dolayısıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olan personelin sağlık işlemleri bahse konu Kanun, Yönetmelik ve Yönerge hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.

 

11. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin sağlık yetenekleri sınıflandırma yapılarak ayrı bölümlerde düzenlenmiş ve her sınıftaki personele sağlık işlemleri bakımından farklı yükümlülükler getirilmiştir. Sivil personelin sağlık işlemleri ile ilgili olarak; Yönetmeliğin 76’ncı maddesinde, açıktan veya naklen atanacakların sağlık yeteneklerinin düzenlendiği ve öngörülen sağlık şartlarını taşımayan kişilerin göreve alınmayacağının belirtildiği, yine aynı Yönetmeliğin 77’nci maddesinde sivil personelin sıhhi izin süreleri ve sıhhi izin süresi sonunda veya sabitleşmiş olan hastalıklarda sıhhi izin süresi bitimini beklemeden muayeneye gönderileceğinin ve Devlet memurluğuna devam edip etmeyeceğine karar verileceğinin düzenlendiği görülmektedir. Bu düzenlemelerden; Yönetmelikte sivil personele, açıktan veya naklen ataması yapılırken ya da sıhhi izin kullanması hali olmak üzere sadece iki durumda sağlık muayenesine tabi tutulma yükümlülüğü getirildiği anlaşılmaktadır.

 

12. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı Personelinin Sağlık Muayene Yönergesinin Dördüncü Bölümünün 1’inci maddesinde ise Yönetmelikte öngörülmüş olan hallerin dışında sivil personelin sağlık durumlarının tespiti maksadıyla azami üç yılda bir defa periyodik muayeneye tabi tutulacağı düzenlenmiştir. Başvuran da, bu hüküm kapsamında 16/02/2018 tarihinde periyodik muayene amacıyla hastaneye sevk edilmiş, Bandırma Devlet Hastanesi tarafından 01/03/2018 tarihli ve “(Madde 58 D) 3) Görev Yapamaz” kararlı sağlık kurulu raporu düzenlenmiş ve bu rapora istinaden başvurana sıhhi izin verilmiştir.

 

13. Anayasanın muhtelif maddelerinde belirtildiği üzere, temel metin olan Anayasa'dan başlamak üzere bir normlar hiyerarşisi ortaya konmaktadır. Nitekim Anayasa'nın 11’inci maddesinde yer alan "Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz." şeklindeki düzenlemeyle Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü açıkça vurgulanmış ve normlar hiyerarşisi adına temel bir kural vazedilmiştir. Normlar hiyerarşisi kavramı çerçevesinde bakıldığında; Anayasa, temel hak ve özgürlüklere ilişkin usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar, kanunlar, tüzükler, yönetmelikler ve alt düzenlemeler şeklinde bir sıralama yapmak mümkündür. Her bir norm kendinden sonra gelen hukuk normuna kaynak teşkil etmekte ve sıralamada sonraki normlar önceki normlara uygun olmak zorundadır. Normlar hiyerarşisinde yer alan hiçbir norm kendisinden bir önce gelen norma aykırı olamayacağı gibi, sonraki norm bir önceki normun uygulanmasını imkânsız kılacak şekilde düzenleme de ortaya koyamaz. Bu husus, Danıştay 16. Dairesi'nin 2015/18219 Esas ve 2015/18219 Karar ile 29/09/2015 tarihli ilamında da; '' ...Bir hiyerarşik normlar sistemi olan hukuk düzeninde alt düzeydeki normların, yürürlüklerini üst düzeydeki normlardan aldığı kuşkusuzdur. Normlar hiyerarşisinin en üstünde evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa bulunmakta ve daha sonra gelen kanunlar yürürlüğünü Anayasa'dan, tüzükler yürürlüğünü kanunlardan, yönetmelikler ise yürürlüğünü kanun ve tüzüklerden almaktadır. Dolayısıyla; bir normun, kendisinden daha üst konumda bulunan ve dayanağını oluşturan bir norma aykırı veya bunu değiştirici nitelikte bir hüküm getirmesi mümkün bulunmamaktadır.” denmek suretiyle ayrıca belirtilmiştir. Dolayısıyla, İdarenin düzenleyici işlem tesis ederken üst hukuk normlarına uygun hareket etmesi, bir hakkın tesisi ve sona erdirilmesi noktasında üst norma aykırı olacak şekilde söz konusu normlarda öngörülmemiş bir yükümlülük öngörmemesi gerekmektedir. Aksi durumda kanunilik ilkesi ihlal edilmiş olacaktır.

 

14. Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin çeşitli maddelerinde uzman jandarmalar, subay ve astsubaylar, kurtarma yüzücüsü uzman erbaşlar, denizaltı özel ihtisaslı subay ve astsubaylar, dalgıç ve kurbağa adam subay ve astsubaylar, yetişmiş uçucular gibi sınıflar için periyodik sağlık muayenesi öngörüldüğü, ancak; bahse konu Yönetmelikte; sivil personelin periyodik sağlık muayenesine gönderileceğine ilişkin herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı, dolayısıyla Yönetmelikte sivil personel için periyodik muayene yükümlülüğü getirilmemesine rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı Personelinin Sağlık Muayene Yönergesinin Dördüncü Bölümünün 1’inci maddesi kapsamında sağlık durumlarının tespiti maksadıyla sivil personelin azami üç yılda bir defa periyodik muayeneye tabi tutulmasının, sivil personelin sağlık işlemleri için Yönetmelikte öngörülmüş olan yükümlülüklerini genişlettiği ve bu durumun normlar hiyerarşisine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiştir.

 

15. Bunlarla beraber, başvuranın 1998 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yaptığı, dolayısıyla yaklaşık 20 yıllık hizmetinin bulunduğu, ayrıca başvuranın fikir ağırlıklı işlerde çalıştığı, 2011 yılında protez ameliyatı olmasına rağmen işlerini aksatmadan yerine getirdiği ve yaklaşık 7 yıl bu şekilde görev yaptığı, dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinde 20 yıl hizmeti bulunan başvuranın 2018 yılında yapılmış olan periyodik muayene neticesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapamayacağının değerlendirilmesi hakkaniyete de aykırılık teşkil etmektedir.

 

16. Tüm bu hususların yanında, bahse konu Yönergenin Dördüncü Bölümünün 1’inci maddesinin “Hastaneler Tarafından Yapılacak İşlemler” başlıklı (c) bendinde, Sağlık Kurulunca personel için “Sağlık Kurul Muayene Fişi” çıkartılacağı, fişin “Ne Maksatla Muayene Edildiği” hanesine “Periyodik Muayene” yazılacağı ve sadece personelin muayene edileceği (iç hastalıkları, genel cerrahi, göz, KBB ve psikiyatri) bölümlerin işaretleneceği, ayrıca personele; PA akciğer grafisi, DÜSG, kan sayımı ve sedimantasyon, kan şekeri, üre, kreatinin, ALT, AST, trigliserit, total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol, alkalen fosfataz, tam idrar tahlili, EKG, HBsAg, 45 yaş üstü personel için gaitada gizli kan ve ihtiyaç duyulduğu takdirde batın ultrasonografisi, PSA ve diğer tümör belirleyicileri, 35 yaş üstü kadın personel için PAP smear, mamografi (yoksa meme ultrasonografisi) tetkiklerinin baştabipliğin alacağı tedbire göre yapılacağı, gerek görülmesi halinde ise diğer branş uzmanlarından görüş alınarak bu muayeneler sonucunda lüzum görülen diğer laboratuvar tetkiklerinin de yaptırılacağı belirtilmiştir. Ancak; başvurana Bandırma Devlet Hastanesi tarafından verilmiş olan 01/03/2018 tarihli ve 229 rapor numaralı sağlık kurulu raporunun incelenmesinden, başvurana periyodik muayene esnasında Yönergede belirtilmiş olanların dışında bir takım tetkiklerin yapıldığı, ayrıca başvuranın Yönergede belirtilmiş olan iç hastalıkları, genel cerrahi, göz, KBB ve psikiyatri bölümlerinin dışında üroloji ile ortopedi ve travmatoloji bölümleri uzmanları tarafından da muayene edildiği ve raporda bahse konu uzmanların da imzasının bulunduğu, dolayısıyla bahse konu sağlık kurulu raporunun düzenlenmesinde Yönerge hükümlerine riayet edilmediği anlaşılmıştır.

 

17. Kurumumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Türk Silahlı Kuvvetlerinde 20 yıldır görev yapan başvuranın Yönetmelikte öngörülmediği halde Yönerge hükmü kapsamında periyodik sağlık muayenesine gönderilmesinin ve bu muayene kapsamında verilmiş olan sağlık kurulu raporu sonucunda başvuran hakkında yapılan işlemlerin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu kanaatine ve sonucuna varılmıştır.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

18. İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6’ncı maddesinde yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirme neticesinde; Kurumumuzca istenilen bilgi ve belgelerin idare tarafından süresi içerisinde, tam ve gerekçeli olarak Kurumumuza gönderildiği, bu bakımdan İdarenin “makul sürede karar verme”, “hesap verilebilirlik”, “kararların gerekçeli olması” ve “kararın geciktirilmeksizin bildirilmesi” ilkelerine uygun davrandığı, ancak İdarenin, Yönetmelikte öngörülmediği halde Yönergede düzenlenmiş olan hüküm kapsamında başvuranı periyodik muayeneye gönderdiği, ayrıca dilekçeleri üzerine başvurana verdiği cevaplarda hangi sürede hangi mercilere başvurabileceğini göstermediği bu nedenle “kanunlara uygunluk” ve “karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkelerine uygun davranmadığı tespit edilmiş olup, İdarenin bahse konu ilkelere uygun davranması önerilmektedir. Ayrıca

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

19. 6328 sayılı Kanunun 21’inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, bu Tavsiye Kararının idareye tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde idare tarafından herhangi bir eylem ya da işlem tesis edilmezse dava açma süresinden (varsa) arta kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup Balıkesir İdare Mahkemesinde yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN KABULÜNE;

 

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı Personelinin Sağlık Muayene Yönergesinin Dördüncü Bölümünün 1’inci maddesinde öngörülen, “TSK personeli TSK İç Hizmet Kanunu ilgili maddeleri gereği sağlık durumlarının tespiti maksadıyla (sivil personel dahil, uzman erbaşlar hariç), azami üç yılda bir defa periyodik muayeneye tabi tutulur.” hükmünün ve bu hüküm kapsamında başvuran hakkında tesis edilen işlemlerin ortadan kaldırılması için gereğinin yapılması hususunda MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,

 

6328 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, MİLLİ SAVUNMA Bakanlığınca bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna,

 

Kararın BAŞVURANA ve MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINA tebliğine,

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy