İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/140 Esas 2023/314 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/140
Karar No: 2023/314
Karar Tarihi: 26.04.2023

T.C. İstanbul Anadolu 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/140 Esas
KARAR NO: 2023/314
DAVA: İflas (İflasın Kaldırılması (İİK 182))
DAVA TARİHİ:24/01/2023
KARAR TARİHİ:26/04/2023
Mahkememizde görülmekte olan İflas (İflasın Kaldırılması (İİK 182)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA, SAVUNMA ve DOSYA KAPSAMI:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müflis------ içi konkordato talebinin mahkememizin ---- ile kabul edildiğini, bu kararın -------------- tarihli kararı ile de kesinleştiğini, 2004 sayılı İcra İflas Kanunu'nun; "İflasın Kaldırılması" başlıktı 182.maddesinde "Borçlu bütün alacaklılarının taleplerinin geri aldıklarına dair bir. beyanname veya tekmil alacakların itfa olunduğu hakkında bir vesika gösterir veya tablonun konkordato tasdik edilirse mahkeme, iflasın kalkmasına ve borçlunun serbestçe tasarrufu için mallarımın kendisine iadesine karar verir.” 183.maddesinde "iflasın kaldırıldığı ilan olunur”, 309.maddesinde "Korkordatonun tasdiki kararının kesinleşmesi üzerine iflâs idaresi iflâsa hükmeden Mahkemeden iflâsın aldırılmasını ister." kuralının düzenlendiğini beyan ederek, kesinleşen Konkordatonun tasdiki kararı nedeniyle iflasın kaldırılması talebi ile İcra İflas Kanunu'nun 309.maddesinde, "Konkordatonun tasdiki kararımın kesinleşmesi üzerine iflâs idaresi iflâsa hükmeden mahkemeden iflasın kaldırılmasını ister" kuralı gereğince, bu dava dosyasının kararı veren ------gönderilmesine, Müflis----- hakkında verilen iflas içi konkordato talebinin kabulüne dair ----------- kararının kesinleşmiş olması nedeniyle Müflis---------hakkında verilmiş olan iflasın İİK.m. 182 uyarınca iflasın kaldırılması ile ilanına ve müflis mallarının serbestçe tasarrufu için rehinler hariç olmak üzere takyidattan ari olarak malların Müflise iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava, iflasın kaldırılması istemlidir.
---- tarihli dava,---------- kararla görevsizlik kararı verilmekle mahkememizin iş bu esasına kaydedilmiştir.
Davacı vekilinin, iflas idare vekili olduğu anlaşılmış, esasa geçilmiştir. İflas tasfiyesinin -------- sayılı dosyasında yürütüldüğü görülmüştür.
2004 sayılı İcra İflas Kanunu'nun; "İflasın Kaldırılması" başlıklı 182.maddesinde "Borçlu bütün alacaklılarının taleplerinin geri aldıklarına dair bir. beyanname veya tekmil alacakların itfa olunduğu hakkında bir vesika gösterir veya akdolunan konkordato tasdik edilirse mahkeme, iflasın kalkmasına ve borçlunun serbestçe tasarrufu için mallarımın kendisine iadesine karar verir.” hükmü mevcuttur.
İİK nun 183.maddesine göre "iflasın kaldırıldığı ilan olunur”. Yine aynı kanunun 309.maddesine göre de "Korkordatonun tasdiki kararının kesinleşmesi üzerine iflâs idaresi iflâsa hükmeden Mahkemeden iflâsın aldırılmasını ister."
Davacı şirket hakkında ---------tarihinde iflasın açılmasına karar verilmiştir.
Müflis ----tarihinde iflas içi konkordato davası açılmış,-------- kararla iflas içi konkordatonun tasdikine karar verilmiştir. Bu karar, ---- denetiminden geçerek-------- kararla onanmış; aynı dairenin ----- sayılı kararla karar düzeltme istemi reddedilmiş ve karar ------ tarihinde kesinleşmiştir.
Tasdik kararının kesinleşmesi ile iflas kararının kaldırılması gerektiği anlaşılmış , İİK nun 182/1.maddesi uyarınca iflasın kaldırılmasına dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ ile,
(Kapatılan)-------- sayılı kararla iflasına karar verilen davacı MÜFLİS ----- hakkında, ---------- Karar sayılı iflas içi konkordatonun tasdikine dair kararın kesinleşmesi sebebiyle, İİK nun 182/1.maddesi uyarınca İFLASIN KALDIRILMASINA;
3-İflas kaldırılma kararının ----------- ilanına, masrafın davacı tarafça karşılanmasına,
4-Alınması gerekli harç tam alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
5- Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
6- Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştikten sonra talep halinde yatırana iadesine,
Gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğinden itibaren 10 gün süre içinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı oy birliği ile verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 26/04/2023

Full & Egal Universal Law Academy