İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/298 Esas 2023/346 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/298
Karar No: 2023/346
Karar Tarihi: 12.05.2023

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/298 Esas
KARAR NO: 2023/346
DAVA: Alacak (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 10/05/2023
KARAR TARİHİ: 12/05/2023
Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; davalının, kötü niyetle yapılması muhtemel devir ve temliklerin ve mal kaçırmanın engellenmesi amacıyla davalı adına kayıtlı taşınır, taşınmaz mallar ile banka hesapları ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine ihtiyati tedbir konulmasına karar verilmlesini talep ettiklerini, müvekkilinin ...- ... Şirketinin, Libya Devlet kuruluşu olan... kurumuna karşı yüklenicisi bulunduğunu ...- ...Hattı Projesi kapsamında projede kullanılan yolun bakım taşeronu olarak çalışması ve 27.10.2010 da, davalı...Ltd. Şti. İle sözleşme imzalandığını, sözleşme çerçevesindne davalının Kasım 2010 da çalışmaya başladığını, Şubat 2011 de yaklaşık 3 ay çalıştığını, davalının bu çalışması karşılığı ... ye 2 adet hakediş kestiğini, bu hakedişlerin karşılığı müvekkili davacı ... şirketi tarafından eksiksiz bir şekilde ve zamanında ödendiğini, ancak Libya' da çıkan olaylar nedeni ile sözleşme kapsamındaki işlerin 17/02/2011 tarihinde durmasına rağmen davalının talebi ile müvekkilinin ... şirketi tarafından avans açıklaması ile 250.000,00 USD ödeme yapıldığını, bu ödemenin proje başladığında yapılacak işlere mahsuben bir ödeme olduğunun taraflar arsındaki yazışmalarda ifade edildiğini, sözleşme kapsamında davalının işlere bir daha başlamamış avans olarak kendisine ödenen söz konusu meblağın davacı müvekkili şiretine bugüne kadar geri ödemediğini, davalı tarafın hukuka aykırı bir şekilde ve yanlış husumet gösterilerek ... şirketinin hissedarları olan ... A.Ş. İle ... A.Ş. Ne karşı ... Asliye Ticaret Mahkemesinin... sayılı dava dosyalı ile açılan davada davalı şirketin ticari defterlerinin bilirkişi marifetiyle incelenmesi neticesinde düzenlenen bilirkişi raporu ile davlaı ...' in 250.000,00 USD borçlu olduğunun tespit edildiğini, davalının... söz konusu rapora itiraz etmediği gibi borçlu olduğunu da İstanbul ...Asliye Ticaret Mahkemesine sunduğu beyanlarında ikrar ettiğini, davalının yapılan bütün sözlü ihtarlara rağmen söz konusu borcu ödememekte ısrar ettiğini bu nedenlerle öncelikle ihtiyati tedbir kararı verilmesini ve davanın kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce yapılan incelemede, aynı hukuki ilişkiden kaynaklı davacı ortak girişimin ortakları ile davalı arasında İstanbul ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dosyasında derdest dava olduğu anlaşılmış, örneği UYAP'tan getirtilip incelenmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 166. maddesinde "Aynı yargı çevresinde yer alan, aynı düzey ve sıfattaki Hukuk Mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda davanın her aşamasında talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı 2. davanın açıldığı mahkemede verilir ve bu karar diğer mahkemeyi bağlar. Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir. Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
" düzenlemesi yer almaktadır.
Davamızın, İstanbul ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ...Esas sayılı dosyası ile fiili ve hukuki bağlantı içinde olduğu, aynı sözleşme ve işten kaynaklandığı, birlikte görülmesinde usul ekonomisi ve içtihat birliği açısından yarar olduğu anlaşılmakla, dosyamızın, ilk açılan dosya ile birleştirilmesine, yargılamanın İstanbul... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ...Esas sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine karar vermek gerektiği anlaşılmış ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- İstanbul ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayısı ile objektif ve subjektif bağlantı olması nedeniyle tek bir karar verilmesi gerektiğinden, dosyamızın İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2019/627 Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2- Yargılamanın İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2019/627 Esas sayılı dosya üzerinden yürütülmesine,
3-İhtiyati tedbir talebinin ve 5718 sayılı yasaya göre teminat hususunun ilgili mahkemece değerlendirilmesine,
4-Harç ve diğer yargılama giderlerinin ilgili mahkemece değerlendirilmesine,
Dair, esas kararla birlikte istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi 12/05/2023
Başkan
e-imzalıdır
Üye
e-imzalıdır
Üye
e-imzalıdır
Katip
e-imzalıdır




Full & Egal Universal Law Academy