İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/288 Esas 2023/336 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: İstanbul 21. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/288
Karar No: 2023/336
Karar Tarihi: 10.05.2023

T.C.
İSTANBUL
21. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/287 Esas
KARAR NO: 2023/322
DAVA: İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 08/05/2023
KARAR TARİHİ: 09/05/2023
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin 08/05/2023 tarihli dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirket tarafından kaçak elektrik kullanımına dair yapılan kontrollerde davalının sayaç faz giriş ve çıkışlarını şöntleyerek sayaca müdahale ettiğini ve bu şekilde kaçak elektrik enerjisi kullanımını gerçekleştirdiğini tespit ettiğini, bu nedenle davalı adına 01/12/2022 tarihli kaçak usulsüz elektrik tespit tutanağı düzenlendiğini, kaçak kullanım sonucu tahakkuk ettirilen 02/12/2022 tarihli ve 130.757,71 TL tutarındaki faturanın zamanında ödenmemesi üzerine müvekkili şirket tarafından davalı aleyhine ... İcra Müdürlüğünün 2022/... E. Sayılı dosyası üzerinden icra takibi başlatıldığını, davalının itirazı üzerine takibin durduğunu belirterek, itirazın iptali ile fazlaya ilişkin haklarının saklı kalması kaydı ile asıl alacak, faiz, masraflar ve icra vekalet ücretinin bilirkişi marifetiyle hesaplanarak takibin devamına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili 08/05/2023 tarihli beyan dilekçesi ile; dava dilekçelerinde belirtildiği üzere İstanbul Anadolu Adliyesi Ticaret Mahkemelerinin yetkili olduğunu, huzurda görülen davanın sehven İstanbul Adliyesine açıldığını, dosyanın görevli ve yetkili mahkeme olan İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE:
Yapılan yargılama, toplanılan deliller ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; Dava, takip talebine itirazın iptaline ilişkindir. İİK m.67’de "Takip talebine itiraz edilen alacaklı, itirazın tebliği tarihinden itibaren bir sene içinde mahkemeye başvurarak, genel hükümler dairesinde alacağının varlığını ispat suretiyle itirazın iptalini dava edebilir" hükmüne yer verilmiştir.
Dosya incelendiğinde; davacının davasını İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde açtığı, iradesinin bu yönde olduğu ancak Uyap sistemi üzerinden hata sonucu İstanbul Mahkemelerini seçtiği, dava dilekçesi başlığının incelenmesinde bu hususun açıkça sabit olduğu görülmekle mahkemesine tevzi edilmek üzere red (gönderme) kararı verilmesi gerektiği anlaşılan iş bu dava dosyasına İstanbul Anadolu Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemeleri'ne tevzi edilmek üzere İstanbul Anadolu Adliyesi Hukuk Mahkemeleri Tevzii Bürosuna gönderilmesine karar vermek gerekmiştir.
KARAR: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Dosyanın İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemeleri'ne tevzi edilmek üzere İstanbul Anadolu Adliyesi Hukuk Mahkemeleri Tevzii Bürosuna GÖNDERİLMESİNE,
2-Gönderme kararı nedeniyle mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda KESİN olmak üzere karar verildi. 09/05/2023
Katip ...
¸e-imzalıdır

Hakim ...
¸e-imzalıdır


Full & Egal Universal Law Academy