İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/540 Esas 2023/307 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/540
Karar No: 2023/307
Karar Tarihi: 07.04.2023

T.C.
İSTANBUL
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2022/540
KARAR NO: 2023/307
DAVA: Ticari Şirket (Bilgi Alma Ve İnceleme Hakkı İhlali)
DAVA TARİHİ: 27/06/2022
KARAR TARİHİ: 07/04/2023
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Bilgi Alma Ve İnceleme Hakkı İhlali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
(I) TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ:
(1) Davacı Tarafın İddialarının Özeti:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ... A.Ş Yönetim Kurulunun ..., ... ve ...'den oluştuğunu, davalı şirketin ... sayılı ... tarihli usul ve yasaya aykırı olarak alınan Yönetim Kurulu kararının belirtilecek sebepler ile yokluğunun tespiti gerektiğini, aksi kanaatte bulunulacaksa da butlanla sakat olduğunun tespitini, söz konusu Yönetim Kurulu kararı ile usul ve yasaya aykırı bir Genel Kurul yapılacağından esas karar verilinceye kadar söz konusu Yönetim Kurulu Kararının yürütmesinin ihtiyati tedbir yolu ile durdurulmasını, şirket ana sözleşmesine aykırı şekilde toplantı nisabı oluşmaksızın alınan yönetim kurulu kararının yok hükmünde olduğunu, mahkemenin yönetim kurulunun oluşmasında ve alınan kararın kurucu unsurlarında herhangi bir usule ve hukuka aykırılığın olmadığına dair kanaat oluşsa dahi dava konusu edilen işbu kararın aynı zamanda kanunun emredici hükümlerine, dürüstlüğe ve kamu düzenine aykırı olması sebebiyle, butlanla sakat olduğunun tespit edilmesi gerektiğini, davalılar tarafından yönetim kurulu toplantı nisabı oluşmadan ve 2020 yılı olağan genel kurul kararları ifa edilmeden mali genel kurula çağrı yapıldığını, davalıların 2020 yılı olağan genel kurul kararına uygun şekilde bağımsız denetim yapılmadan usul, kanun ve esas sözleşmeye aykırı şekilde mali genel kurul yapılmasına sebep olduklarını, davalıların usulsüz işlemlerine devam etmekten çekinmediğini, davalıların tekrar yönetim kurulu toplantı nisabı oluşmadan ve anonim şirket temel yapısına uymayan şekilde yönetim kurulu kararı aldıklarını, şirket ana sözleşmesine aykırı şekilde toplantı nisabı oluşmaksızın alınan, bunun yanında ayrıca kanunun emredici hükümlerine, dürüstlüğe ve kamu düzenine aykırı yönetim kurulu kararı ile usulsüz şekilde yapılan genel kurul çağrısı hukuka aykırı olduğunu, dava dilekçesinde arz edilen şirketin ana sözleşmeye, usul ve yasaya aykırı olarak alınmış olan ... tarih ve ... sayılı yönetim kurulu kararlarının uygulanmasının telafisi imkansız zararlar doğurmaması, şirketin, müvekkilinin ve diğer ortakların haklarının korunması adına yürürlüğünün durdurulması yönünde ivedilikle ihtiyati tedbir kararı verilmesini, dava konusu yönetim kurulu kararının yokluğunun tespitine, aksi bulunulacaksa da butlanla sakat olduğunun tespitine ve iptaline, yargılama giderleri ve ücreti vekaletin karşı yana tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
(2) Davalı Tarafın Savunmalarının Özeti:Davalılar vekili cevap dilekçesinde özetle; 10.06.2022 tarihinde yapılan yönetim kurul toplantısına davacının mazeretsiz olarak katılmadığını, 18.07.2022 tarihli genel kurula ise davacının katıldığını, bu sebeple açılan davada hukuki yararı bulunmadığını, genel kurul kararları arasında üstünlük yahut derece farkı bulunmadığını, bir genel kurulda alınan kararların bir başka genel kurulda değiştirilebilir, kaldırılabilir olduğunu, bunun aksinin iddia edilmesi genel kurulun iradesini tanımadığını, davacının yönetim kurulu üyesi sıfatıyla toplatılara katılmaması açıkça hakkın kötüye kullanılması olduğunu, kimsenin kendi kusurundan yararlanamayacağını, davacının 09.05.2022 tarihli genel kurul öncesinde TTK 437 gereği talebe rağmen mali ve finansal tabloları inceleyemediği iddiasının kötü niyetli olduğunu, davacının genel kurul çağrısının kendi imzası hilafında yapılmayacağına dair iddiasının kabul edilemez olduğunu, davacı 10.06.2022 tarihinde yapılan Yk toplantısının tedbiren durdurulmasını istemiş ise e Yk Tarih, toplantısının gündeminin genel kurul gündem ve tarihini belirlemek olduğunu, davacının da bu genel kurula 18.07.2022 tarihinde katıldığı gözetildiği zaman davacının tedbir talebinde de hukuki yararının kalmadığını, davacının tedbir talep ettiği genel kurula da 18.07.2022 tarihinde katıldığını, tedbir talebinin arz edilen sebeplerle konusuz kalmış olduğundan reddi gerektiğini, davacının haksız yasal unsurları oluşmayan tedbir talebinin reddine, davacının dava konusu olayda 18.07.2022 tarhili genel kurula iştirak ettiği gözetilerek öncelikle hukuki yarar yokluğundan, devamında açıklanan tüm gerekçeler gözetilerek davanın reddini, yargılama gideri vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini savunmuştur.
(II) ÇEKİŞMELİ VAKIALAR HAKKINDA TOPLANAN DELİLLER:
1-... Ticaret Sicil Müdürlüğünden gelen ile davalı şirket ana sözleşmesinin sicil kayıtları,
2-... Valililğinden gelen ...nin 24/01/2022 ve 22/02/2022 tarihlerinde yapılan genel kurul toplantılarına ait tutanaklar,
3-Davalılar vekili tarafından dosyaya ibraz edilen ... tarih ve ...sayılı Yönetim Kurulu Kararı,
4-Tüm dosya kapsamı.
(III) DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, SABİT GÖRÜLEN VAKIALAR, ÇIKARILAN SONUÇ VE HUKUKÎ SEBEPLER:
Davacının davası davalı ...Ş. Yönetim kurulu tarafından alınan ... tarih ve... sayılı şirket yönetim kurulu kararının yokluk veya butlanının tespiti davasıdır.
Davacı vekili, davaya dayanak olarak, toplantı ve karar nisabına uyulmaksızın yönetim kurulunun karar alındığını ileri sürmüş, davalı vekili davacıya yönetim kurulu toplantısına ilişkin çağrı kağıdının usulüne uygun tebliğ edilmiş olmasına rağmen davacının kötü niyetli olarak toplantıya katılmadığını, yönetim kurulunda alınan karar doğrultusunda genel kurul toplantısının yapıldığını ve davacının genel kurula katıldığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Dosyaya celp edilen davalı şirkete ait şirket ana sözleşmesine göre yönetim kurulu toplantı nisabının 3 olduğu anlaşılmıştır.
Davalı vekili tarafından dosyaya sunulan dava konusu yönetim kurulu kararının incelenmesinde, yönetim kurulunun yönetim kurulu başkanı davalılardan ... ve ...'nin katılımı ile 10.06.2022 tarihinde toplandığı, katılan üyeler tarafından davacının yokluğunda 2 üye ile 2022 yılı 1. olağan üstü genel kurul toplantısının 18.07.2022 tarihinde ilanlı olarak yapılması yönünde karar alındığı anlaşılmıştır.
6102 sayılı TTK'nın ''Yönetim Kurulu Toplantıları'' başlıklı 390. maddesinde ''Esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alır. Bu kural yönetim kurulunun elektronik ortamda yapılması hâlinde de uygulanır. Yönetim kurulu üyeleri birbirlerini temsilen oy veremeyecekleri gibi, toplantılara vekil aracılığıyla da katılamazlar. Oylar eşit olduğu takdirde o konu gelecek toplantıya bırakılır. İkinci toplantıda da eşitlik olursa söz konusu öneri reddedilmiş sayılır. Üyelerden hiçbiri toplantı yapılması isteminde bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu kararları, kurul üyelerinden birinin belirli bir konuda yaptığı, karar şeklinde yazılmış önerisine, en az üye tam sayısının çoğunluğunun yazılı onayı alınmak suretiyle de verilebilir. Aynı önerinin tüm yönetim kurulu üyelerine yapılmış olması bu yolla alınacak kararın geçerlilik şartıdır. Onayların aynı kâğıtta bulunması şart değildir; ancak onay imzalarının bulunduğu kâğıtların tümünün yönetim kurulu karar defterine yapıştırılması veya kabul edenlerin imzalarını içeren bir karara dönüştürülüp karar defterine geçirilmesi kararın geçerliliği için gereklidir. Kararların geçerliliği yazılıp imza edilmiş olmalarına bağlıdır. '' hükmü düzenlenmiştir.
Yönetim kurulu toplantısı için yapılan çağrıya kötü niyetle de olsa uymama hali sebep gösterilerek yönetim kurulu kararlarına geçerlilik kazandırılması mümkün değildir. ( Hasan Pulaşlı Şirketler Hukuku Şerhi 3. Baskı cilt 2 sayfa 1317) Dolayısıyla her ne kadar davalı tarafından davacının mazeretsiz olarak yönetim kurulu toplantılarına iştirak etmediği savunulmuş ise de, bu durum yönetim kurulu üyeliğinin sorumluluğu davasına konu olup, işbu dava dosyasının konusu değildir.
Yapılan yargılama, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre davalı şirketin esas sözleşmesinde uygun olarak yönetim kurulunun toplanmadığı, eş deyişle toplantı nisabına uyulmaksızın davaya konu yönetim kurulu kararının alındığı, davanın niteliği gereğince diğer yönetim kurulu üyelerine husumet düşmediği, ancak davalı şirkete karşı açılan davanın yerinde olduğu, davacının toplantıdan haberinin olmasına rağmen mazeretsiz olarak toplantıya katılmamasının ayrı bir davaya konu edilebileceği, eş deyişle nisaba uyulmaksızın alına karara geçerlilik kazandırmayacağı kanaatine varıldığından davacının ... A.Ş.'ye karşı davasının kabulüne, diğer davalılar yönünden pasif husumet yokluğundan reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM/ Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1-Davacının davalılar ... ve ...'ye karşı açılan davasının PASİF HUSUMET YOKLUĞUNDAN AYRI AYRI REDDİNE,
2-Davacının Davalı ...Ş.'ye karşı davasının KABULÜ İLE,
... A.Ş.'nin... tarih ve ... sayılı yönetim kurulu kararının YOKLUKLA MALUL OLDUĞUNUN TESPİTİNE,
Karar tarihinde yürürlükte bulanan Harçlar Tarifesi gereğince tahsil edilmesi gereken harç 179,90 TL olduğundan peşin alınan 80,70 TL'nin mahsubu ile noksan kalan 89,3‬0 TL'nin davalı ...'nden tahsili ile hazineye gelir kaydına,
Davacı lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince kabul edilen miktar üzerinden hesaplanan 9.200,00 TL vekalet ücretinin davalı ...'nden tahsili ile davacıya verilmesine,
Davalılar ... ve ... lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince kabul edilen miktar üzerinden hesaplanan 9.200,00 TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalı ... ve ...'ye verilmesine,
Davacı tarafından yapılan toplam 77,75 TL yargılama giderinin davalı ...'nden tahsili ile davacıya verilmesine,
Gider avansının kalan kısmının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran taraflara iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 07/04/2023
KATİP ...
¸e-imzalıdır


HAKİM ...
¸e-imzalıdır

Harç/ Masraf Dökümü
Peşin Harç: 80,70 TL
Karar Harcı: 179,90 TL
Noksan Harç: 89,3‬0 TL
Davacı Gider Avansı
Yatırılan Avans : 750,00 TL
Davalı Gider Avansı
Yatırılan Avans : 00,00 TL
Yargılama Gideri Detayları
Posta Giderleri : 77,75 TL



Full & Egal Universal Law Academy