Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.99.16.02-KVK-30-7
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.99.16.02-KVK-30-7
Özelge: Yurtdışına yapılan tevkifata tabi ödemelerden kaynaklanan döviz transferlerinde bankanın tevkifat sorumluluğunun olmadığı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.99.16.02-KVK-30-7

31/01/2011
Konu

:
Yurtdışına yapılan döviz transferlerinde bankanın tevkifatlarla ilgili sorumluluğu.
 

 
İlgide kayıtlı dilekçenizde, müşterilerinizin yurtdışından satın aldıkları hizmet bedellerine ilişkin yurt dışına yapılacak döviz transferlerinde, transferlerin ilgili olduğu ödemelerin tevkifata tabi tutulup tutulmadığı konusunda müşterilerinizce yapılan yazılı açıklamalar doğrultusunda Bankanızın işlem gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği konusunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.
Bilindiği üzere, tevkifat yapmakla sorumlu olanlar ve tevkifat kapsamında bulunan ödemeler Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 ve 30 uncu maddelerinde sayılmıştır.
Öte yandan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın 91-32/5 saylı Tebliğine ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın I-M sayılı genelgesinin "Görünmeyen İşlemlere ilişkin Hükümler" bölümünün uygulanmasına dair 13.01.2000 tarih ve 2000/YB-4 sayılı Genelgeye göre, bankalar tarafından yurt dışına yapılacak döviz transferlerinde, yürürlükteki yasalar gereğince ödenmesi gereken vergi ve benzeri yükümlülüklerle ilgili hususların yerine getirilip getirilmediğinin transfere aracılık eden bankalarca tespit edilmesi gerektiği belirtilmiş ve devamında uyulacak hususlar açıklanmıştır.
Buna göre, müşterilerinizin talepleri doğrultusunda yurt dışına gerçekleştirilecek döviz transferlerinde, transferin ilgili olduğu ödemenin vergi tevkifatı yapılacak ödemeler kapsamında olması halinde, transfere aracılık eden Bankanızın vergi kanunları uyarınca tevkifat yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, Bankanızın yukarıda bahsi geçen genelge uyarınca sorumluluğunun bulunduğu açıktır.
Bununla birlikte, anılan işleminiz nedeniyle, Maliye Bakanlığınca getirilmiş bir sorumluluğun bulunması halinde, bu sorumluluğun yerine getirilmesinin gerekeceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy