Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-Katma Değer Vergisi-72
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-Katma Değer Vergisi-72
Özelge: Ödeme kaydedici cihazın eğitim modunda kullanılıp kullanılmayacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-Katma Değer Vergisi-72

18/07/2011
Konu

:
Ökc'nin eğitim modunda kullanılıp kullanılamayacağı
 
 
            İlgide kayıtlı dilekçelerinizde; ... İlinde yer alan bölge müdürlüğünüz bünyesinde açılacak olan eğitim okulunda ve söz konusu binanın inşaatı bitene kadar ilgili bölgedeki bir otelde, ... ve çevresinde açılacak mağazalarınızda görevlendirilecek personelinize kasiyerlik eğitiminin verilmesi amacı ile eğitim modunda, Maliye Bakanlığı onaylı, MF'li ödeme kaydedici cihazların alımı ve kullanılması hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
            Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, "Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler." hükmü yer almaktadır.
            Buna göre, ödeme kaydedici cihazların, birinci ve ikinci sınıf tacirlerin perakende mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde kullanılması gerekmektedir.
            Diğer taraftan, ödeme kaydedici cihazlar, vergi dairesinde (sicil numarası itibariyle) hangi mükellef adına kayıtlı ise o mükellefe ilişkin mali bilgileri bir daha silinemeyecek ve değiştirilemeyecek şekilde mali hafızasına kaydederek muhafaza altına alması itibariyle diğer demirbaşlara göre farklılık arz etmektedir.
            Bu nedenle, 3100 sayılı Kanuna göre onaylanan, Bakanlığımızın özel mührünü taşıyan, mali hale getirilmiş (belgelerin üzerine MF basan) ödeme kaydedici cihazların başka amaçlarla (eğitim, eğlence vb.) kullanılması mümkün bulunmamaktadır.
            Ancak, ödeme kaydedici cihaz üretici veya ithalatçılarınca özel olarak üretilecek, mali hale getirilmemiş (belgelerin üzerine MF basmayacak şekilde),  fiş ve raporların üzerine geçersiz belge olduğunu belirten ifadeler basan ve Bakanlığımız mührüyle mühürlenmemiş onaysız cihazların eğitim amacıyla kullanılması mümkün bulunmaktadır.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 
 (*)     Bu özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy