Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.63.15.01-015-10
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.63.15.01-015-10
Özelge: Tarım İşl. Müdürlüğünce gerçek usulde KDV mükelleflerine yapılan canlı hayvan teslimlerinde %1 oranında KDV uygulanacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ŞANLIURFA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 
 

İVEDİ
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.63.15.01-015-10

01/12/2010
Konu

:
CANLI HAYVAN ALIM-SATIMINDA KDV ORANI
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ... Ltd. Şti. tarafından ... Tarım İşletmesi Müdürlüğünden canlı hayvan satın alınacağı belirtilerek bu işleme uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinin 1/(1) maddesi ile Kararname eki (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için %1, (ll) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için %8, bu listeler dışındaki vergiye tabi işlemler için % 18 olarak belirlenmiştir.

Kararname eki (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında yer alan küçük ve büyükbaş hayvanların (arılar dahil) toptan teslimlerinde %1, perakende teslimlerinde ise %8 oranında KDV uygulanmaktadır.

Söz konusu Kararnamenin 1/(4) maddesinde ise, "Perakende safhadaki teslimden maksat; teslimi yapılan ürünlerin aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlar dışındakilere satılmasıdır. Ürünleri, aynen ya da işlendikten sonra satanlar ile işletmesinde kullanacak olanların gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmamaları halinde bunlara yapılan teslimler de perakende teslim sayılır." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, ... Tarım İşletmesi Müdürlüğünce gerçek usulde KDV mükellefi olan ... Ltd. Şti. ne yapılacak toptan  küçük ve büyükbaş hayvan tesliminin % 1 oranında KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 

Vergi Dairesi Başkanı
 
EK :
YAZI VE EKİ ÖZELGE TALEP FORMU
 
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy