Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.55.15.01-2011-BGK-ÖZE-01-437
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.55.15.01-2011-BGK-ÖZE-01-437
Özelge: Vakıf üniversitesinden harcamalara katılma payının alınıp alınmayacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.55.15.01-2011-BGK-ÖZE-01-437

25/10/2011
Konu

:
Vakıf üniversitesinden harcamalara katılma payının alınıp alınmayacağı.
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince Devlet üniversiteleriyle aynı statüde olan Vakıf Üniversiteniz tarafından 2464 sayılı Kanun uyarınca harcamalara katılma payı ödenip ödenmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
            2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86-88 inci maddelerine göre, belediyelerce veya belediyeye bağlı müesseselerce Kanunda belirtilen şekilde yol, kanalizasyon ve su tesislerinin yapılması halinde, bunlardan faydalanan taşınmaz sahiplerinden harcamalara katılma payı tahsil edilmektedir.       
            Aynı Kanunun 90 ıncı maddesinde, "Yol Harcamalarına Katılma Payı, bu hizmetin yapıldığı yollardan faydalanan, Su Tesisleri ile Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payları ise hizmetten faydalanma şekillerine göre ilgili gayrimenkul sahipleri arasında ve 89 uncu maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanarak dağıtılması suretiyle hesaplanıp tahakkuk ettirilir. Şu kadar ki, ibadet yerleri hakkında harcamalara katılma payı tahakkuku yapılmaz."  hükmü yer almaktadır.
            Öte yandan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 56/b maddesinde, üniversiteler ve ileri teknoloji enstitülerinin genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler, istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanacağı; Ek 7 nci maddede de, vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumlarının, bu Kanunun 56 ncı maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade edeceği ve bunların emlak vergisinden muaf tutulacağı hüküm altına alınmıştır.
            Yukarıda yer alan düzenlemelere göre, sadece ibadet yerlerinden harcamalara katılma payı alınmayacağı hususu düzenlenmiş olduğundan, belediyelerce tahsil edilen harcamalara katılma payının Üniversiteniz tarafından ödenmesi gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy