Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.48.15.01-KDV/46-11
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.48.15.01-KDV/46-11
Özelge: Kışlama Hizmetinde KDV İstisnası hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.48.15.01-KDV/46-11

31/01/2012
Konu

:
Kışlama Hizmetinde KDV İstisnası
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sahibi olduğunuz ... adlı teknenin kışın Bozburun'da bulunan ...... ne ait yat imalat ve çekek yerinde kışlamaya alınacağı ve söz konusu tekneye verilecek olan kışlama hizmetinin katma değer vergisinden (KDV) istisna olup olmadığı konusunda Başkanlığımızın görüşü sorulmaktadır.
            3065 sayılı KDV Kanununun 13/b maddesiyle deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler KDV den istisna edilmiştir.
            Konuyla ilgili olarak, 15 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinin, 87 Seri Nolu KDV Genel Tebliği ile değiştirilen B/1 bölümünde "Katma Değer Vergisi Kanununun 13/b maddesiyle, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler vergiden istisna edilmiştir. İstisna kapsamına, yük ve yolcuya verilen tahmil, tahliye ve benzeri hizmetler de dahil olmak üzere, araçlar için yapılan seyrüsefere ilişkin her türlü hizmet girmektedir. Bu hizmetlerin liman ve hava meydanları işletmeleri yanında diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından ifa edilmesinin istisna uygulaması açısından önemi bulunmamaktadır." denilmiştir.
            Buna göre, yat imalat ve çekek yeri liman kapsamında yer almadığından ve kışlama hizmeti seyrüsefere ilişkin bir hizmet olmadığından, yat imalat ve çekek yerinde tarafınıza verilen kışlama hizmetinin Kanunun 13/b maddesiyle düzenlenen istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu itibarla, tarafınıza verilen bu hizmetin genel hükümlere göre KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy