Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.48.15.01-15.01/HK-11-51
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.48.15.01-15.01/HK-11-51
Özelge: İntifa hakkından kuru mülkiyet sahibi lehine bedelsiz olarak feragat edilmesi durumunda ne şekilde harç aranılacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.48.15.01-15.01/HK-11-51

10/03/2012
Konu

:
İntifa hakkından kuru mülkiyet sahibi lehine bedelsiz olarak feragat edilmesi.
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... İlçesi ... 49/64 hissesinin çıplak mülkiyeti  ... , bu hisse üzerinden 2/3 paylı intifa hakkı oğlu ... , 1/3 paylı intifa hakkının da eşi ...  ait olduğu, ... ve ... intifa hakkından çıplak mülkiyet sahibi ... lehine feragat etmek istedikleri belirtilerek, söz konusu işlemde hangi oranda harç alınacağı hususunda görüş istenilmektedir.

Bilindiği üzere; 492 sayılı Harçlar Kanununun 57 'inci maddesinde; "Tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanları, tapu kadastro harçlarına tabidir." 63'üncü maddesinde; "Bu Kanunda sözü edilen " kayıtlı değer" veya "emlak vergisi değeri" deyimi; 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29'uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır."  hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin I-Tapu işlemleri başlıklı bölümünün 4'üncü maddesinde; gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni miraşçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden nispi harç aranılacağı; 14'üncü maddesinde de; tapu harcı mevzuuna giren işlemlerle ilgili tescil ve şerhlerin terkininden maktu harç aranılacağı hüküm altına alınmıştır.  

Kanuni Mirasçılar Medeni Kanunun 495-501 inci maddelerinde sayılmıştır.  496 ncı maddesinde, ana ve babanın, 499 uncu madde de,  eşin mirascılığı düzenlenmiştir.   Buna göre, ana, baba ve eş kanuni mirasçılar arasında yer almaktadır.              

İlgi özelge talep formunuz ekinde alınan ... Sulh Hukuk Mahkemesinin .../924 Esas, .../347 Karar No.lu kararında, ... tarihinde vefatından dolayı ... mirastan pay verildiği, Müdürlüğünüze ... ve ... tarafından 05/04/2011 tarihinde, intifa hakkından bedelsiz olarak feragat edildiğine dair dilekçelerin verildiği, söz konusu taşınmaza ilişkin tapu senedinden de ... İlçesi ... sayılı parselin 49/64 hissesinin sahibinin ... ... olduğu ve anılan taşınmazın intifa hakkını ömür boyu olmak üzere eşi ... ve oğlu ... verildiği anlaşılmaktadır.

Buna göre, ... İlçesi ...  tapuda ... parselde kayıtlı taşınmaz üzerinde, intifa hakkı sahibi bulunan ... ve ... kanuni mirasçı olan kuru mülkiyet sahibi  ... bedelsiz olarak feragat edilmesi işleminde, 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı 4 sayılı tarifenin 14'üncü maddesine göre maktu harç alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy