Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.45.15.01-KDV-53-3-3
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.45.15.01-KDV-53-3-3
Özelge: Anonim şirkete ait gayrimenkulün müzayede mahallinde ihale yoluyla satışında KDV istisnası hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.45.15.01-KDV-53-3-3

31/03/2010
Konu

:
Anonim şirkete ait gayrimenkulün müzayede mahallinde ihale yoluyla satışında KDV
 

 

İlgide kayıtlı dilekçenizle, icra kanalı ile müzayede mahallinde ihale yoluyla satışı yapılacak bir anonim şirkete ait gayrimenkul ve makine tesislerini ihaleye iştirak etmek suretiyle satın almak istediğiniz belirtilerek, söz konusu satışta ihalenin üzerinizde kalması halinde gayrimenkullere ait katma değer vergisinin, KDV Kanununun 17/4-r maddesi gereğince istisna kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasının (d) bendinde, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar ile 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununa göre düzenlenen ürün senetlerinin, senedin temsil ettiği ürünü depodan çekecek olanlara tesliminin, katma değer vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanununun 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasının (r) bendinde, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimlerinin, katma değer vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, bir firmanın aktifinde en az iki tam yıl süreyle kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün, ihale (müzayede) yoluyla satış işlemi Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-r maddesi hükmü uyarınca vergiden istisnadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 

Daire Başkanı
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy