Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.45.15.01-BGK-1-5
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.45.15.01-BGK-1-5
Özelge: Vakfın çevre temizlik vergisi ile iş yeri açma izni harcından muafiyeti hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.45.15.01-BGK-1-5

21/04/2010
Konu

:
Çevre Temizlik Vergisi ve İşyeri Açma İzni Harcı
 

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, Vakfınızın çevre temizlik vergisi ile iş yeri açma izni  harcından muaf olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmuştur.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinin birinci fıkrasında, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergisine tabi olduğu; ikinci fıkrasında ise, genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletler arası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatının vergiye tabi olmadığı hükmüne yer verilmiştir.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 30 seri Nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinin "Vergiye Tabi Olmayan Binalar" başlıklı II nci bölümünde, Darülaceze ve benzeri kuruluşlar kapsamına, düşkünler evi, yetimhaneler, huzurevleri, Çocuk Esirgeme Kurumu ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları gibi sosyal yardım kuruluşlarının girdiği belirtilmiştir. 

Aynı Kanunun "İşyeri Açma İzni Harcı" başlıklı 81 inci maddesinde, belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir işyerinin açılmasının "İşyeri Açma İzni Harcına" tabi olduğu hüküm altına alınmış olup maddede herhangi bir muaflık ve istisna hükümlerine yer verilmemiştir.

Öte yandan, ... tarih ve ... sayılı Resmi Gazetede yer alan ilanda, Vakfınızın amacı; Vakfa başvuran zihinsel yetersiz çocukların eğitimi için eğitim  merkezleri ile rehabilitasyon tesisleri kurmak, yeteneklerine göre istihdam için beceri kazandırmak ve gelişmelerine yardımcı olmak şeklinde belirtilmiştir.  

Bu itibarla, Vakfınızın çevre temizlik vergisinden muaf tutulması, işyeri açma izni harcından ise muaf tutulmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 

Vergi Dairesi Başkanı
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy