Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.44.15.01-GVK-2010-2-1
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.44.15.01-GVK-2010-2-1
Özelge: Pazar takibi suretiyle sebze meyve satışı yapanların esnaf muaflığından faydalanılması hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.44.15.01-GVK-2010-2-1

04/03/2010
Konu

:
Esnaf Muaflığı
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesinin ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz ve pazar takibi suretiyle sebze ve meyve (patates-soğan) satışı yaptığınız belirtilerek, esnaf muaflığından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kimlerin esnaf muaflığından faydalanacakları da maddede bentler halinde sayılmıştır.

Söz konusu maddenin 1 numaralı bendinde, motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenlerin (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit işyerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o işyerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç.) esnaf muaflığından yararlanacakları belirtilmiştir.

Buna göre, pazar takibi suretiyle sebze ve meyve satışı faaliyetinde bulunmanız nedeniyle, esnaf muaflığından faydalanmanız mümkün bulunmamakta olup, Gelir Vergisi Kanununun 47 ve 48 inci maddelerinde yazılı şartları taşımanız halinde basit usulde, aksi takdirde gerçek usulde vergilendirilmeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü
 
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy