Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.42.17.02-VUK-2-16
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.42.17.02-VUK-2-16
Özelge: Uluslararası yük taşımacılığında; tır karnesi veya Gümrük Müdürlükleri tarafından giriş ve çıkışlarda düzenlenip verilen resmi belgeler hariç olmak üzere hamule senedi ile konşimentonun, taşıma ücretini ve taşıma irsaliyesinde bulunması gereken di
Karar Tarihi: 10.05.2020

   

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü ( Usul Müdürlüğü )

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.42.17.02-VUK-2-16

13/07/2010
Konu

:
Uluslararası Taşımacılıkta Taşıma İrsaliyesinin Düzenlenip Düzenlenmeyeceği
 

İlgide kayıtlı dilekçenizde; Selçuk Vergi Dairesi Müdürlüğünün ......... vergi numaralı mükellefi olarak uluslararası yük taşımacılığı faaliyetinde bulunduğunuzu, uluslararası yük taşımacılığında hamule senedi, konşimento, tır karnesi veya Gümrük Müdürlükleri tarafından giriş ve çıkışlarda düzenlenip verilen resmi belgelerin bulunması halinde ayrıca taşıma irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hakkında bilgi istemektesiniz.

213 sayılı Vergi Usul Kanunun 240/a maddesinde; ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişilerin naklettikleri eşyalar için, aynı Kanunun 209'uncu maddesinde yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dâhilinde teselsül eden taşıma irsaliyesi kullanmak zorunda oldukları, bu irsaliyenin bir nüshasının eşyayı taşıttırana, bir nüshasının eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verileceği ve bir nüshasının da taşımayı yapan nezdinde saklanacağı, ayrıca bu bendin nakliye komisyoncularıyla acenteleri de kapsayacağı belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 173 sıra numaralı Vergi Usul Kanunun Genel Tebliğinin C/1-h bölümünde; Maden Kanununa göre maden sevkine ilişkin düzenlenen belgeler ile uluslararası taşımacılıkta kullanılan hamule senedi, konşimento gibi belgeler ve gümrük giriş ve çıkışlarında nakil vasıtalarında malların mevcudu tespit edilip mühürlendikten sonra gümrük idarelerince verilen resmi belgelerin sevk irsaliyesi olarak kabul edileceği; ayrıca hamule senedi ve konşimentoların, taşıma ücretini ve taşıma irsaliyesinde bulunması gereken diğer bilgileri ihtiva etmesi halinde bunların taşıma irsaliyesi olarak da kabulünün uygun görüldüğü belirtilmiştir.

Bu açıklamalar çerçevesinde; uluslararası yük taşımacılığında hamule senedi ile konşimentonun, taşıma ücretini ve taşıma irsaliyesinde bulunması gereken diğer bilgileri ihtiva etmesi halinde ayrıca taşıma irsaliyesi düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak tır karnesi veya Gümrük Müdürlükleri tarafından giriş ve çıkışlarda düzenlenip verilen resmi belgeler, söz konusu tebliğde sayılmadığı için ayrıca taşıma irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize rica ederim.

                                                                                                                                                                                                       
 

Vergi Dairesi Başkanı
 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy