Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.42.16.02-HARÇ-2/485--29
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.42.16.02-HARÇ-2/485--29
Özelge: Bakanlar Kurulunca kamuya yararlı dernek kapsamına alınan Derneğin ayni hak iktisabında harç uygulaması hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.42.16.02-HARÇ-2/485--29

20/09/2010
Konu

:
TAPU HARCI MUAFİYETİ
 

 

İlgide kayıtlı özelge başvurunuzda, tapuda şirketiniz adına kayıtlı bulunan taşınmazın intifa hakkının, kamu yararına çalışan dernek olduğu Bakanlar Kurulu Kararıyla onanmış bulunan ... Derneği'ne devredileceği belirtilerek, söz konusu devir işleminin tapu harcından muaf olup-olmadığının bildirilmesi istenilmiştir.

492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu hükme bağlanmış, 58 inci maddesinde ise, " Tapu ve kadastro harçlarını kanuna ekli tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde, taraflar aksini kararlaştırmamış ise, aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir.

a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranınca öderler).

b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler,

c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar,

d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar,

e) Rücularda rücu eden taraf,

f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar." hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 59 uncu maddesinin (b) fıkrasında ise; kamu menfaatlerine yararlı dernekler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleriyle bu dernek ve vakıflara ait tesislerin ve bu tesislerin sonradan iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinlerinin harçtan müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, ... tarihli ve ... sayılı Bakanlar Kurulu Kararından  söz konusu intifa hakkını iktisap edecek olan ... Derneğinin kamu yararına çalışan derneklerden olduğu anlaşılmaktadır.

Buna göre, Şirketinize ait taşınmazın intifa hakkının  kamu menfaatlerine yararlı derneklerden biri olan ... Derneğine devir işlemi sırasında ayni hakkı iktisap etmek suretiyle harcın mükellefi olan Dernekten tapu harcı aranılmayacaktır.   

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 

Vergi Dairesi Başkanı
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy