Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.41.15.01-HARÇ-2011/4-148
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.41.15.01-HARÇ-2011/4-148
Özelge: Bedelsiz olarak yolcu gemisinin Belediyeye devri hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.41.15.01-HARÇ-2011/4-148

04/10/2011
Konu

:
Bedelsiz olarak yolcu gemisinin Belediyeye devri.
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ekinin incelenmesinden, ... Büyükşehir Belediyesi tarafından bedelsiz olarak devredilecek olan ... ... ... isimli yolcu gemisinin ... Büyükşehir Belediyesi adına Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydında harç ödenip ödenmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinde noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanların noter harcına tabi olduğu belirtilmiş olup bahse konu tarifenin "Maktu harçlar başlıklı" ikinci bölümünün birinci maddesinde ise belli bir meblağı ihtiva etmeyen ve alınacak harç miktarı tarifede ayrıca gösterilmemiş olan senet, mukavele ve kağıtlardaki imzaların beherinden maktu harç alınacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, anılan Kanunun 123 üncü maddesinin ilk fıkrasında; özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı belirtilmektedir.

4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 12 nci maddesinin 2 nci fıkrasında ise, "Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydedilecek gemilere ve yatlara ilişkin alım, satım, ipotek, tescil kredi ve navlun mukaveleleri, damga vergisine, harçlara, banka ve sigorta muameleleri vergisine ve fonlara tabi tutulmazlar." hükmüne yer verilmiştir.

Bu itibarla, bedelsiz olarak devredilecek olan bahse konu geminin Türk Uluslararası Gemi Sicil belgesinin ibraz edilmesi halinde noterde yapılacak işlemlerden harç alınmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan; 4490 sayılı Kanunun 12 ci maddesi gereğince alınmakta olan kayıt harcı ve yıllık tonaj harcı, 492 sayılı Kanun çerçevesinde alınan harçlardan olmadığından bu harçlara ilişkin  Başkanlığımızca görüş verilememektedir.  

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy