Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-210-106
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-210-106
Özelge: İnternetten yapılan ithalat- ihracat, aracılık, danışmanlık ve pazarlama faaliyetlerinin, kanuni merkez dışında şirket ortağına ait ikametgah (ev-ofis) adresinde yapılmasının mümkün olup olmadığı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-210-106

14/09/2011
Konu

:
İnternetten yapılan ithalat- ihracat, aracılık, danışmanlık ve pazarlama faaliyetlerinin, kanuni merkez dışında şirket ortağına ait ikametgah (ev-ofis) adresinde yapılmasının mümkün olup olmadığı hk.
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi'nin ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin faaliyet konusu olan ithalat, ihracat, aracılık, danışmanlık ve pazarlamacılık işlerini internet üzerinden yürüttüğünüz belirtilerek, Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanan şirket ana sözleşmesinde yer alan kanuni merkez dışında, şirket ortağı ... a ait ikametgâhının bir kısmının ayrıca işyeri(ev-ofis) olarak kullanılmasının mümkün olup olmadığına ilişkin görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 156 ncı maddesinde,  "Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette işyeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir." şeklinde tanımlanmıştır.
            Öte yandan, 2002/3 sıra No'lu Vergi Usul Kanunu İç Genelgesinde; bu madde hükmüne istinaden, mükelleflerin ticari, sınai ve zirai faaliyetlerini sürdürdükleri yerlerin işyeri özelliğini taşıyabilmesi için bu yerlerin "faaliyetin icrasına tahsis edilmesi" veya faaliyetin icra edildiği "yer" olma özelliğini taşıması şarttır. Ancak, faaliyet konusu ayrı bir işyeri açılmasını gerektirmeyecek nitelikte, örneğin danışmanlık, komisyonculuk v.b. ise ikametgâh adresinin işyeri olarak kabulünün mümkün olduğu açıklanmıştır.
            Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu uyarınca tescil ve ilan işlemleri yapılarak tüzel kişiliğe kavuşabilen mükellefiyetlerde gösterilen adresin mükelleflerin ikametgah veya işyeri adresi olup olmadığı önem taşımamakta, bir adres gösterilmesi yeterli olabilmekte ancak bu uygulama Vergi Kanunlarını bağlamamaktadır.     
            Buna göre, şirket ortağı ... a ait olduğunu belirttiğiniz ve halen ikametgah olarak kullanılan gayrimenkulün Vergi Dairesince yapılacak yoklamada, şirketinizin iştigal konusu itibariyle fiziki olarak şirket faaliyetlerinin yürütülmesine uygun olduğunun tespit edilmesi halinde işyeri olarak kabulü mümkün bulunmaktadır.  
             Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy