Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-69
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-69
Özelge: Serbest bölgede yer alan gayrimenkule ilişkin tapu harcı istisnası hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
.4.35.17.02-032-69

16/07/2010
Konu

:
SERBEST BÖLGELERDE HARÇ İSTİSNASI
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; mülkiyeti ... adına kayıtlı olan, ... İlçesi   ... Köyü, ... Mevkii, ... Ada,  ... Parsel ve ...   Ada, ... Parsel sayılı arsa vasıflı taşınmazların şirketiniz adına ferdileşme suretiyle tescillerini talep ettiğinizi belirterek,  söz konusu tescil işleminin tapu harcından istisna tutulup tutulmayacağının bildirilmesi istenilmektedir

492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde; tapu ve kadastro işlemlerinden bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanları, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu, 123 üncü maddesinde ise; özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı, 125 inci maddesinde de; bu Kanunun ilgili kısımlarında mükellefiyet hakkında konulmuş hükümlerin aksine, özel kanunlarda hüküm bulunduğu takdirde özel kanun hükmünün uygulanacağı, hükümlerine yer verilmiştir.

Kanuna ekli (4) sayılı  tarifenin  15 inci fıkrasında da; yapı kooperatiflerinin ortaklarına dağıtacağı gayrimenkullerin ortaklar adına tescilinde kayıtlı değer üzerinden (01.01.2010 tarihinden itibaren)  binde 1,98 oranında tapu harcı aranılacağı, hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun  5084 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenen ve 5810 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değiştirilen  geçici 3 üncü maddenin ikinci fıkrasının (c) bendinde, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisinden ve harçlardan müstesna olduğu belirtilmiştir.

Madde hükmünün incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, söz konusu düzenlemeyle 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununa göre kurulan serbest bölgede faaliyet gösteren firmaların bu bölgede gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilgili olarak yapılan  işlemlerinin ve düzenlenen kağıtlarının harçlardan ve damga vergisinden istisna tutulması amaçlanmıştır.

Özelge talep formunuz ve eklerinden, söz konusu gayrimenkullerin serbest bölge içinde olup olmadığı  anlaşılamadığından, gayrimenkullerin serbest bölge içinde bulunması halinde tapuda yapılacak işlemlerden harç aranılmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü
 
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy