Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-693
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-693
Özelge: Serbest Bölge İşlem Formu hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-693

30/11/2011
Konu

:
Serbest Bölge İşlem Formu
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, serbest bölgeye Serbest Bölge İşlem Formu kullanmak suretiyle gerçekleştirdiğiniz ihracatınıza ilişkin faturada yer alan nakliye bedelinin ihracat istisnası kapsamında beyan edilip edilemeyeceği hususunda bilgi istenilmektedir.
            Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-a maddesinde, ihracat teslimlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu, 12/1 inci maddesinde ise bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için teslimin yurt dışındaki bir müşteriye veya serbest bölgedeki alıcıya yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya serbest bölgeye vasıl olması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
            Diğer taraftan, KDV Kanununun 20/1 nci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu hükme bağlanmış, bedel deyimi ise maddenin 2 nci fıkrasında "malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamı" olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, Kanunun 24/a maddesinde teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderlerinin de katma değer vergisi matrahına dahil olduğu hüküm altına alınmıştır.
            Bu hükümler uyarınca, serbest bölgeye yapılan bir ihracat teslimine ilişkin olarak, ihracatçı tarafından yapılan nakliye bedeli dahil toplam tutarın ihracat bedeli olarak beyan edilmesi gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy