Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-007.01-282
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-007.01-282
Özelge: Telekominikasyon şirketlerinin ana sözleşmlerinde belirtilen hizmetleri yerine getirirken tükettiği elektrik için elekterik ve havagazı tüketim vergisinin hangi oranda uygulanacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-007.01-282

26/07/2010
Konu

:
Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi hk.
 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, aboneniz olan ... 'nin ana sözleşmesinde belirtilen hizmetleri yerine getirirken tükettiği elektriğe, satış bedeli üzerinden % 5 oranında elektrik ve havagazı tüketim vergisi uygulandığı, ancak abonenizin 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 38 inci maddesinin (a) fıkrasında uyarınca bu oranın % 1 olarak uygulanmasını ve abonelik başlangıç tarihi olan 27/3/2006 tarihinden itibaren uygulanan oran nedeniyle oluşan vergi farkının iadesini telep ettiği belirtilerek Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.  

Bilindiği üzere, 2464 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde tüketilen elektrik ve havagazının elektrik ve havagazı tüketim vergisine tabi olduğu, hüküm altına alınmıştır.  Anılan Kanunun 5784 sayılı Kanunla değişik 37 nci maddesine göre; elektrik ve havagazı tüketim vergisinin matrahı, elektriğin iletimi, dağıtımı ve perakende satış hizmetlerine ilişkin bedelleri hariç olmak üzere, elektrik enerjisi satış bedeli ile havagazının satış bedelidir ve matraha vergi, fon ve paylar dahil edilmez.

Ayrıca, 2464 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin (a) bendinde, elektrik ve havagazı tüketim vergisinin; imal ve istihsal, taşıma, yükleme, boşaltma, soğutma, telli ve telsiz telgraf ve telefon müraselesi işlerinde tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden yüzde 1, (b) bendinde de (a) bendi dışında kalan maksatlar için tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden yüzde 5 oranında alınacağı hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yer verilen düzenlemelere göre imal ve istihsal, taşıma, yükleme, boşaltma, soğutma, telli ve telsiz telgraf ve telefon müraselesi işlerinde tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden % 1 oranında elektrik ve havagazı tüketim vergisi alınabilmesi, elektriğin söz konusu işler için tüketilmesine bağlıdır. Bu nedenle,  elektriğin hangi amaç için harcandığının ayrı sayaçlar kullanılarak tespit edilebilmesi durumunda, telli ve telsiz telgraf ve telefon müraselesi işlerinde tüketildiği tespit edilen elektrik için % 1, bunun dışında tüketilen elektrik için ise % 5 vergi oranının uygulaması gerekmektedir.

Öte yandan, söz konusu şirketin, telli ve telsiz telgraf ve telefon müraselesi işlerinde tükettiği elektriğin ayrı sayaçlar kullanarak tespit  edilmiş olması durumunda, tespitin yapıldığı tüketim nedeniyle fazladan ödenen elektrik ve havagazı tüketim vergisinin, tahsilatı yapan idare tarafından  213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzeltilerek iade edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.
 
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy