Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-007.01-2179
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-007.01-2179
Özelge: Korunması gerekli kültür varlığı tescilli gayrimenkulün harcamalara katılım payından istisna olup olmadığı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-007.01-2179

06/12/2011
Konu

:
Korunması gerekli kültür varlığı tescilli gayrimenkulün harcamalara katılım payından istisna olup olmadığı hk.
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca II nci grup eski eser olarak tescil edilen gayrimenkulün harcamalara katılma paylarından muaf olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmiştir.
            Form ekindeki tapu senedinin incelenmesinden, sözü edilen taşınmazın tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydının konulmadığı anlaşılmaktadır.
            2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86-94 üncü maddelerinde, yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma paylarına ilişkin hükümler düzenlenmiş olup ibadet yerleri dışında herhangi bir istisna veya muafiyete yer verilmemiştir.
            Öte yandan, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 21 inci maddesinde ise, "Tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan ve I inci ve II nci grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.
            ...
            Koruma kurulları kararına uygun olarak bu taşınmaz kültür varlıklarında yapılan onarım ve inşaat işleri Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınacak vergi, harç ve harcamalara katılma paylarından müstesnadır." hükümleri yer almaktadır.
            Bu itibarla, tapu kütüğüne korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı kaydı konulmamış  ve II nci grup olarak gruplandırılmış olan gayrimenkulünüzün 2863 sayılı Kanunun 21 inci maddesi hükmü uyarınca, 2464 sayılı Kanuna göre alınmakta olan harcamalara katılma paylarından müstesna tutulmasına imkan bulunmamaktadır. Ancak, sözü edilen gayrimekulünüzün tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydı konulması halinde, söz konusu taşınmaz kültür varlıklarında yapılacak onarım ve inşaat işleri harcamalara katılma paylarından istisna edilecektir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy