Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-007.01-1785
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-007.01-1785
Özelge: Tek kişilik gösterinin (stand-up) ortaoyunu olarak değerlendirilmesi halinde, eğlence vergisi karşısındaki durumu hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-007.01-1785

11/10/2011
Konu

:
Tek kişilik gösterinin (stand-up) ortaoyunu olarak değerlendirilmesi halinde, eğlence vergisi karşısındaki durumu
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sanatçı ... 'ın tek kişilik gösterilerinin geleneksel Türk tiyatrosunun ortaoyunu-meddah türü olduğu ve bu türün tiyatro oyunu olarak değerlendirilerek Bakanlar Kurulunun 7/1/1991 tarihli ve 91/1365 sayılı Kararı kapsamında eğlence vergisi oranının sıfır (0) olarak uygulanması hususunda  Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
            2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 17 nci maddesinde, belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin eğlence vergisine tabi olduğu hükme bağlanmış olup sözkonusu vergiye ilişkin istisnaları düzenleyen 19 uncu maddesinde tek kişilik gösteriler için herhangi bir istisna hükmüne yer verilmemiştir.
            Anılan Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (I) numaralı bendinin 3 üncü alt bendinde, tiyatro, opera, operet, bale, karagöz, kukla ve ortaoyunu için eğlence vergisi oranı 91/1365 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde sıfır (0) olarak belirlenmiştir.
            Konuyla alakalı ilgide kayıtlı form eki Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün 10/1/2011 tarihli ve 02/168 sayılı yazısında; "Günümüzde tek kişilik gösteri sanatını seçmiş sanatçılar var. Bu sanatçılar tıpkı Meddah sanatını icra edenler gibi bir masaldan, destandan günlük hayattaki kimi olay, durum ve kişilerden yola çıkarak kendi kurguladıkları bir metni anlatırlar...
            ... Yabancı dilden stand-up olarak bize geçen gösteri dalı, bizde yüzyıllarca Meddahlar tarafından kahve, meydan, pazaryeri gibi halkın yoğun olduğu yerlerde icra edilmiştir.
            ... Günümüzde bu tür gösteri sanatını seçmiş sanatçılar ortaoyunu-meddah geleneğinin bugünkü temsilcileridir diyebiliriz. Dolayısıyla özellikle fiziksel ve düşünsel güçleri yüksek, becerisini sahnelerde bilemiş sanatçıların icra ettiği stand-up sanatı günümüzde modern meddahlık olarak değerlendirilebilir."denilmektedir.
            Bu itibarla, ... 'ın tek kişilik gösterilerinin ortaoyunu kapsamında değerlendirilerek eğlence vergisine tabi olması gerekmektedir. Ancak, tiyatro, opera, operet, bale, karagöz, kukla ve ortaoyunu için eğlence vergisi oranı 91/1365 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde sıfır (0) olarak belirlendiğinden bahse konu gösteriler için eğlence vergisinin ödenmemesi gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy