Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-48
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-48
Özelge: Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen ve II nci grup olarak gruplandırılan taşınmazın emlak vergisi muafiyeti hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-48

21/04/2010
Konu

:
Emlak Vergisi muafiyeti hk.
 

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... İlçesi, ... Mahallesinde bulunan ve tapunun ... pafta, ... ada, ... parsel sayısında kayıtlı taşınmaz ile ilgili olarak ... Müdürlüğünün ... tarihli ve ... sayılı yazısında, söz konusu gayrimenkulün Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun ... tarihli ve ... sayılı Kararıyla "korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescil edildiği, ... tarihli ve ... sayılı Karar ile II nci grup olarak gruplandırıldığı belirtilerek söz konusu gayrimenkulün emlak vergisinden muaf olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Bilindiği üzere, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, "Tapu kütüğüne "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığıdır" kaydı konulmuş olan  ve I inci ve II  nci grup olarak olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır." hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında, vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyetin, bu olayların vukubulduğu tarihi takip eden taksitten itibaren sona ereceği, 30 uncu maddesinde de emlak vergisinin birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödeneceği hükme bağlanmıştır.  

Buna göre, taşınmaz kültür varlıklarının emlak vergisinden muaf tutulabilmesi için, taşınmazla ilgili olarak tapuya "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" şerhinin konulması ve taşınmazın I inci veya II nci grup olarak gruplandırılmış  olması gerekmektedir. Bu itibarla, tapuda "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydı bulunan söz konusu taşınmaz ... tarihinde II nci grup olarak gruplandırıldığından, bu tarih itibariyle muafiyet şarları kazanılmakta ve bu tarihi takibeden 2004 yılı ikinci taksidinden itibaren muafiyetin uygulanması gerekmektedir.  

Bilgi edinilmesini rica ederim.
    
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy