Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-2370
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-2370
Özelge: Vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan gayrimenkullerden dolayı mükellefiyetin bitiş tarihi hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-2370

27/12/2011
Konu

:
Vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan gayrimenkullerden dolayı mükellefiyetin bitiş tarihi hk.
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, mülkiyeti Kurumunuza ait olan tüm gayrimenkullerin Devlet üniversitesi olarak kurulan ... Üniversitesine Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile 29/07/2011 tarihinde bedelsiz olarak devredildiği, söz konusu  gayrimenkullerin emlak vergisi birinci taksitlerinin ödendiği belirtilmekte ve ikinci taksitlerinin de Kurumunuzca ödenip ödenmeyeceği hususundaki Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
            2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanununun 56 ncı maddesinin (b) fıkrasında, "Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri, genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler, istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanırlar." hükmü yer almaktadır.
            1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (a) fıkrası ile, özel bütçeli idarelere (mazbut vakıflar dahil), il özel idarelerine, belediyelere, köy tüzel kişiliğine, kanunla kurulan üniversitelere ve Devlete ait binalar, kiraya verilmeme şartı aranmaksızın bina vergisinden; 14 üncü maddesinin (a) fıkrası ile de, özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köy tüzel kişiliğine, kanunla kurulan üniversitelere ve Devlete ait araziler, kiraya verilmeme şartı aranmaksızın arazi vergisinden daimi olarak muaf tutulmuştur.
            Aynı Kanunun 9 ve 19 uncu maddelerinde, vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalar ve araziden dolayı mükellefiyetin, bu olayların vukubulduğu tarihi takip eden taksitten itibaren sona ereceği; 30 uncu maddesinde de, emlâk vergisinin birinci taksitinin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksitinin ise Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödeneceği hükme bağlanmıştır.
            Bu itibarla, Kurumunuza ait iken, 6005 sayılı Kanunla kurulan ...   ... Üniversitesine devredilen gayrimenkuller, devredildikleri 29/07/2011 tarihi itibarıyla muafiyet şartlarını kazanmakta olup bu tarihi takip eden taksitten itibaren emlâk vergisi mükellefiyetiniz sona ermekte ve 2011 yılı ikinci taksitinin Kurumunuzca ödenmemesi gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy