Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-005.01-1481
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-005.01-1481
Özelge: VİV / Ölene kadar bakma sözleşmesi hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdülüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-005.01-1481

06/09/2011
Konu

:
VİV / Ölene kadar bakma sözleşmesi hk.
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile eklerinin incelenmesinden, kardeşiniz ........nın sahibi bulunduğu gayrimenkulü ölene kadar bakma vaadi sözleşmesiyle tarafınıza devretmesinin veraset ve intikal vergisinin konusuna girip girmediği hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenildiği anlaşılmıştır.
            7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) fıkrasında ivazsız intikal tabirinin, hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ettiği, 5 inci maddesinde de veraset ve intikal vergisi mükellefinin veraset yoluyla veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden şahıs olacağı hükme bağlanmıştır.
            Bu hükümlere göre, malların veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun karşılıksız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabi olup, verginin mükellefi veraset yoluyla veya karşılıksız olarak mal iktisap eden kişilerdir.
            Diğer taraftan, 818 Sayılı Borçlar Kanununun 511 inci maddesinde, taraflardan birinin diğerine ölünceye kadar bakma ve onu görüp gözetmek şartıyla bir mamelek yahut bazı mallar temlikini gerektiren akdin "kaydıhayat ile bakma mukavelesi"  olduğu hükmü yer almaktadır.
            Bu madde hükmüne göre, öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmesi karşılığında yapılan hibeler ivazlı intikal olup, veraset ve intikal vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.
            Ancak, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 364 üncü maddesinde ise; "Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür."
            Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
            Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır."   hükmüne yer verilmiştir.
            Bu nedenle, bakıp gözetmek akdinin tarafı olan ......nın, özelge talep formunuz eki nüfus kayıt örneğinin tetkikinde kardeşiniz olduğu anlaşıldığından, Türk Medeni Kanununun yukarıda belirtilen 364 üncü maddesi hükmüne göre kardeşlerin birbirine bakma yükümlülüğü bulunmaktadır.
            Bu açıklamalar çerçevesinde, kardeşiniz ........'nın sahibi bulunduğu gayrimenkulü ölünceye kadar bakma akdi ile tarafınıza devretmesi, 818 Sayılı Borçlar Kanununun 511 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, ivazsız bir intikal olarak nitelendirilmekte ve veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy