Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-730
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-730
Özelge: "Alım Satım Aracılığı", "Yatırım Danışmanlığı" ve "Menkul Kıymetlerin Geri Alma (Repo) veya Satma (Ters Repo) Taahhüdü ile Alım Satımı" yetki belgelerinin ünvan değişikliği nedeniyle iptal edilerek yeniden düzenlenmesi halinde ne şekilde harç alın
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-730

13/06/2011
Konu

:
Yetki Belgesi Harcı
 
 
            İlgide kayıtlı dilekçeniz ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin 30/10/2009 tarihinde ... tarafından satın alındığı ve şirketinize ait "Alım Satım Aracılığı", "Yatırım Danışmanlığı" ve "Menkul Kıymetlerin Geri Alma (Repo) veya Satma (Ters Repo) Taahhüdü ile Alım Satımı" yetki belgelerinin ünvan değişikliği nedeniyle yeniden düzenlendiği belirtilerek, söz konusu belgelerin yeniden düzenlenmesinden harç aranılıp aranılmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
             492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 108'inci maddesinde; "İmtiyazname, ruhsatname ve diplomalardan bu kanuna bağlı (8) sayılı tarifede yazılı olanları harca tabidir." denilmiş, 109' uncu maddesinde ise "İmtiyazname, ruhsatname ve diploma harçlarını kendilerine bu belgeler verilen kişiler ödemekle mükelleftirler." hükmü yer almaktadır.
             Aynı Kanun'un 111'inci  maddesinin birinci bendinde, "Bu kanunda ve ekli tarifede aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu kısımda yazılı olup harca tabi tutulmuş olan belgelerin, yenilenmelerinde veya devir suretiyle başkalarına intikallerinde ve herhangi bir sebeple iptal edildikten sonra yenilenmelerinden tekrar tam harç alınır..." hükmü yer almaktadır.
             Bu itibarla, "Alım Satım Aracılığı", "Yatırım Danışmanlığı" ve "Menkul Kıymetlerin Geri Alma (Repo) veya Satma (Ters Repo) Taahhüdü ile Alım Satımı" yetki belgelerinin ünvan değişikliği nedeniyle iptal edilerek yeniden düzenlenmesi halinde harca tabi tutulması gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy