Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-360
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-360
Özelge: 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tescilli taşınmaz kültür varlığı niteliğini haiz gayrimenkulün satışında tapu harcı alınıp alınmayacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-360

20/09/2010
Konu

:
Tapu harcı
 

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında eski eser olduğu belirtilen ... İlçesi ... Mahallesinde kâin ve tapuda ... pafta, ... ada, ... parsel sayılı arsada bulunan ... blok ... mesken nitelikli taşınmazın satışıyla ilgili tapuda yapılacak işlemlerin harçtan muaf olup olmadığı hususunda görüş istenmektedir.

Bilindiği gibi, 492 sayılı Harçlar Kanununun 59 uncu maddesinin (m) bendinde, "2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının devir ve iktisabına ilişkin işlemlerin tapu harcından müstesna" tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 2863 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında, "Tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır." kaydı konulmuş olan ve I. ve II. grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parsellerin, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacağı" hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliğindeki gayrimenkullere ilişkin harç istisnasının; gayrimenkulün alımı satımı ve yeniden inşası ile ilgili tapu işlemlerinde 492 sayılı Harçlar Kanununun 59 uncu maddesinin (m) bendine göre, bu işlemler dışında kalan ve harç mükellefiyeti doğuran diğer işlemlerde ise 2863 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre uygulanması gerekmektedir.

Konu ile ilgili olarak ... Müdürlüğünden alınan ... tarihve ... sayılı yazıda, ... İlçesi ... Mahallesinde kâin ve tapuda ... pafta, ... ada, ... parsel sayılı arsada bulunan ... blok ... meskenin ... Kurulunun ... gün ... sayılı kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildiği belirtilmektedir.

Bu itibarla, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tescilli taşınmaz kültür varlığı niteliğini haiz söz konusu gayrimenkulün satışıyla ilgili tapu işlemlerinden 492 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin (m) bendi uyarınca harç aranılmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 

Grup Müdürü V.
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy