Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-182
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-182
Özelge: Derneğe yapılacak gayrimenkul bağışlarının 492 sayılı Harçlar Kanunun 59/b maddesine göre tapuda yapılacak işlemlerinin tapu harcı muafiyeti hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-182

10/06/2010
Konu

:
Tapu Harcı
 

 

Dilekçenizde, ... Belediyesi tarafından, ... belediye hizmet binasındaki dairenin ve ... sağlığı merkezinin kullanımının, Derneğinizin ... Şubesine tahsis edileceği belirtilerek, yapılacak işlemin tapu harcından muaf olduğu hususunda Derneğinize yazı verilmesi istenilmektedir.

492 sayılı Harçlar Kanunun 57 nci maddesinde; tapu ve kadastro işlemlerinden bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 59 uncu maddesinin (b) bendinde, kamu menfaatlerine yararlı dernekler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleriyle, bu dernek ve vakıflara ait tesislerin ve bu tesislerin sonradan iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinlerinin harçtan müstesna tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Derneğinizin, ... tarih ve ... sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2908 sayılı Dernekler Kanununun 58 ve 59 uncu maddelerine göre kamu yararına çalışan dernekler kapsamına alındığı anlaşılmıştır.

Bu itibarla, ... Belediyesi tarafından, ... belediye hizmet binasındaki dairenin ve ... halk sağlığı merkezi binasının kullanımının Derneğinizin ... Şubesine tahsis edilmesi nedeniyle, Derneğiniz adına tapuda yapılacak tescil işlemleri sırasında tapu harcı alınmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.
 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy