Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-149
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-149
Özelge: A.Ş.'nin varlıklarının kısmi bölünme yoluyla bir başka A.Ş.'e sermaye olarak konulmasına harç uygulaması hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.18.01-003.01-149

01/06/2010
Konu

:
Tapu Harcı
 

 

Dilekçenizde, şirketinizin aktifinde kayıtlı, ... pafta, ... ada, 1 parsel, ... pafta, ... ada, ... parsel, ... pafta, ... ada, ... parsel ve ... pafta, ... ada, ... parselde kayıtlı arsaların kısmi bölünme yolu ile kurulan ... ye ayni sermaye olarak devredileceği belirtilerek, tapuda yapılacak işlemlerin harca tabi olup olmadığının bildirilmesi istenilmektedir.

492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin son fıkrasında; " (5035 Sayılı Kanunun 31 inci maddesiyle değişen fıkra; Yürürlük:02.01.2004) Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile (5615 Sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle eklenen ibare; Yürürlük:04.04.2007) Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (Bu kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler bu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, 5035 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2.1.2004 tarihinden itibaren anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin bölünmeleri nedeniyle aktiflerinde kayıtlı gayrimenkuller ile ilgili olarak tapuda yapılacak işlemlerin harca tabi tutulmaması gerekmektedir.

Dilekçeniz eki ... tarih ve ... sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin tetkikinden, ... 'nin maliki bulunduğu ... ili, ... ilçesi, ... Mahallesi ... pafta, ... ada, ... parsel, ... pafta, ... ada, ... parsel, ... pafta, ... ada, ... parsel ve ... pafta, ... ada, ... parselde kayıtlı arsaların, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddelerine göre kısmi bölünme sonucunda şirketinize ayni sermaye olarak konulacağı anlaşılmıştır

Bu itibarla, şirketiniz adına kayıtlı sözkonusu gayrimenkullerin, kısmi bölünme sonucunda ... ye ayni sermaye olarak konulması sırasında tapuda yapılacak işlemlerin 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesine istinaden harçtan istisna tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 

.

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy