Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 5 GENEL-15
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 5 GENEL-15
Özelge: ÖTV'ye tabi ürünlerin imalatçı-ihracatçı firma tarafından serbest bölgeye tesliminde ÖTV istisnası hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 5 GENEL-15

02/01/2012
Konu

:
ÖTV'ye tabi ürünlerin imalatçı-ihracatçı firma tarafından serbest bölgeye tesliminde ÖTV uygulaması.
 

 

İlgide kayıtlı talep formunuzda, imalatçı-ihracatçı firma olarak serbest bölgeye ÖTV'ye tabi ürünlerin teslimi yapıldığından bahisle ÖTV istisnasından yararlanılıp yararlanılmayacağı konusunda görüş talep edilmektedir.

4760 sayılı ÖTV Kanununun 5/1. maddesinde Kanuna ekli listelerdeki malların ihracat teslimlerinde ÖTV istisnası uygulanabilmesi için:

- Teslimin yurt dışındaki müşteriye yapılması,     

- Teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması,

şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre, ÖTV'nin konusuna giren malların serbest bölgelere teslimlerinde ihracat istisnası uygulanması mümkün değildir.

Öte yandan, aynı Kanunun 8/2. maddesinde, ihraç edilmek şartıyla ihracatçılara teslim edilen mallara ait özel tüketim vergisinin, mükelleflerce ihracatçılardan tahsil edilmemesi şartıyla, bu mükelleflerin talebi üzerine vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı; söz konusu malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen verginin terkin olunacağı;  ihracatın yukarıdaki şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, tecil olunan verginin vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı ile birlikte tahsil olunacağı; ancak ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilememesi halinde, tecil edilen verginin, tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır.        

Bu hükümler gereğince, yurt içinden serbest bölgelere ihraç kaydıyla teslim edilen malların serbest bölgeden ihracında, Aynı Kanunun 8/2. maddesine göre tecil-terkin uygulaması kapsamında işlem yapılması mümkündür.

Ancak ihraç kaydıyla yurt içinden serbest bölgelere yapılan teslimlerde, Kanunun 8/2. maddesine göre tecil-terkin uygulaması kapsamında işlem yapılabilmesi için, söz konusu teslimlerin Kanunun 5/1. maddesinde belirtilen yurt dışındaki müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik  "İhraç Kaydıyla Teslimlerde Verginin Tecili ve Terkini" başlıklı 9. 1. 2. bölümünde konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Söz konusu Tebliğlere adresinden ulaşmak mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy