Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.35-1946
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.35-1946
Özelge: İade edilen mala ait ödenen KDV'nin iadesi hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.35-1946

31/10/2011
Konu

:
İade edilen mala ait ödenen KDV'nin iadesi
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 2008 yılında Milli Eğitim Bakanlığına teslim ettiğiniz kitapların, bedelinin ödenme imkanı bulunmadığı gerekçesiyle tarafınıza iade edildiği belirtilerek, iade edilen mala ait hesaplanan KDV nin mahsuben iadesi hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.
            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesinde;  ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.
            Aynı Kanunun "Matrah ve İndirim Miktarının Değişmesi" başlıklı 35 inci maddesinde de; "Malların  iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefler bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirim hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltir.  Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şarttır." hükmü yer almaktadır.
            Konuya ilişkin açıklamalara 54 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "Satılan Malın İade Edilip Değiştirilmesi, Ödenen Bedelin İade Edilmesi, Değer Kaybının Bedelden İndirilmesi" başlıklı B/1 bölümünde yer verilmiştir.
            Öte yandan, KDV Kanununun 29/3 üncü maddesi uyarınca indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilmektedir.             
            Buna göre, iade edilen kitaplar için firmanızca bir gider pusulası düzenlenmesi ve Milli Eğitim Bakanlığına onaylatılması gerekmekte olup, düzenlenecek gider pusulası üzerinde ayrıca gösterilen KDV, gider pusulasının düzenlendiği takvim yılı aşılmamak kaydıyla bu belgenin yasal defterlere intikal ettirildiği vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilecektir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy