Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-2083
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-2083
Özelge: Gemiye alınacak jeneratörün leasing yoluyla temin edilmesi durumunda KDV istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-2083

23/11/2011
Konu

:
Gemiye alınacak jeneratörün leasing yoluyla temin edilmesi durumunda KDV istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı,
 
 
            İlgide kayıtlı dilekçenizde, Şirketiniz aktifine kayıtlı gemiye alınacak olan jeneratörün Şirketiniz adına leasing firması tarafından ithal edilmesi ve Şirketinize Finansal Kiralama Kanunu kapsamında kiralanmasında KDV istisnası uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bilgi istenilmektedir.
             Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/2 inci maddesinde ise her türlü mal ve hizmet ithalatının katma değer vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.
             Aynı Kanununun 13/a maddesine göre, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler ve faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetler katma değervergisinden istisnadır.
             Söz konusu istisna uygulamasına ilişkin açıklamalar 48 ve 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde yapılmıştır. 48 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "A- Araçlara İlişkin İstisna" başlıklı bölümünde, istisnanın kapsamına deniz taşıma araçları, yüzer tesisler ve yüzer araçlar ile hava ve demiryolu taşıma araçlarının girdiği, faaliyetleri bu araçların kiralanması ve çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere;
             - bu araçların teslimi,
            - bu araçlarla ilgili olarak verilen tadil, bakım ve onarım hizmetleri,
            - bu araçların inşası ile ilgili teslim ve hizmetlerin
katma değer vergisine tabi tutulmayacağı, bu araçların aksam ve parçaları için istisna uygulanmayacağı, ancak araçlarda hareket ettirici rol oynayan "ana motor"ların, aracın fonksiyonel bütünlüğünün zorunlu bir unsuru olmaları nedeniyle araçlardan ayrı mütalaa edilemeyeceğinden, istisna kapsamında değerlendirileceği belirtilmiştir.
            Öte yandan, araçların inşası tamamlanarak tescil işlemi yapıldıktan sonra "ana motor" dışında kalan aksam ve parçaların teslimi ise katma değer vergisine tabi tutulacaktır.
            Bu itibarla; aktifinizde kayıtlı olan gemide kullanılmak üzere teslim veya ithal edilecek jeneratörün KDV Kanununun 13/a maddesi uyarınca katma değer vergisinden istisna tutulmasına imkan bulunmamaktadır. Ayrıca, söz konusu jeneratörün Şirketiniz adına leasing firması tarafından ithal edilmesi ve Şirketinize Finansal Kiralama Kanunu kapsamında kiralanması da bu durumu değiştirmeyecektir.
             Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy