Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-1649
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-1649
Özelge: Telif hakkı ödemelerinin KDV'ye tabi olup olmadığı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-1649

28/09/2011
Konu

:
Telif hakkı ödemelerinin KDV'ye tabi olup olmadığı
 
 
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin, ...Ajansıyla "... Projesi" kapsamında 30 adet defteri içeren "..." adlı eserin yayımlanması için anlaşma yaptığı belirtilerek, yayımlanacak bu eserlere ilişkin Şirketiniz tarafından muhtelif kişilere ödenecek telif ücretlerinin katma değer vergisi karşısındaki durumunun bildirilmesi istenilmektedir.
Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu, bu faaliyetin kapsam ve niteliğinin ise Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre belirleneceği hüküm altına alınmıştır.
Bu hükümle ilgili olarak yayımlanan 19 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A) bölümünde; serbest meslek faaliyetini mutad ve sürekli bir şekilde yapanların gerçek usulde KDV ye tabi olacağı, arızi nitelik taşıyan serbest meslek faaliyetlerinde ise vergi uygulanmayacağı, Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamına giren faaliyetlerde de bu durumun geçerli olacağı, sözü edilen 18 inci madde kapsamına giren faaliyetlerin mutad ve sürekli bir çerçevede sürdürülmesinin gerçek usulde KDV mükellefiyetini gerektirdiği, bu faaliyetlerin arızi olarak yapılması halinde ise vergi aranılmayacağı belirtilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, Şirketinizin yayımlayacağı eser için serbest meslek faaliyeti kapsamında temin edilecek ve karşılığında telif bedeli ödenecek hizmetler KDV ye tabi olacak, arızi serbest meslek faaliyeti sayılanlara ise KDV uygulanmayacaktır.
Diğer taraftan, serbest meslek faaliyeti kapsamındaki telif bedellerine ilişkin KDV nin,   KDV Kanunun 9/1 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanarak yayımlanan 19 Seri No.lu KDV Genel Tebliği çerçevesinde şirketinizce sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV beyannamesiyle beyan edilip, ödenmesi mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy