Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge Kararı Sayı B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 6-89
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 6-89
Özelge: Danışmanlık hizmetlerinin gider olarak dikkate alınamayacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 6-89

02/02/2011
Konu

:
Danışmanlık hizmetlerinin gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı
 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin tetkikinde, ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz, Şirketinizin anlaştığı firmalarda çalışan personelin bireysel gelişim ve potansiyelini artırmak, örgütsel sorunların tespit edilip çözümüne katkı sağlamak amacı ile müşteri firmanın insan kaynakları bölümü ile işbirliği içinde danışmanlık hizmeti sunduğu, bu hizmet kapsamında değerlendirme, raporlama, anket ve eğitim hizmetleri yapılarak firmaların kurumsal yapı içerisinde çoklu personel çalıştırması nedeniyle oluşabilecek sorunların ortadan kaldırılmasının ve çalışan personelin verimliliğinin ve odaklanmasının en üst düzeyde tutulmasının amaçlandığı belirtilerek, sunmuş olduğunuz danışmanlık hizmetlerinin, hizmeti satın alan firmalar için hangi gider kalemine konu edilebileceği konusunda Başkanlığımız görüşlerinin talep edildiği anlaşılmıştır.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş; aynı maddenin ikinci fıkrasında da safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca, safi kurum kazancının tespit edilmesinde Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 8 inci maddesi yanında Gelir Vergisi Kanunu'nun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 40 ıncı maddesinde, safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

            Anılan bent hükmü uyarınca, yapılan genel giderlerin indirim konusu yapılabilmesi için, söz konusu giderlerle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında doğrudan ve açık bir illiyet bağının bulunması gerekmekte olup, bu mahiyette olmayan giderlerin ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi mümkün değildir.

            Buna göre, şirketinizin anlaştığı firmalarda çalışan personelin bireysel gelişim ve potansiyelini artırmak, örgütsel sorunların tespit edilip çözümüne katkı sağlamak amacıyla sunulan söz konusu hizmet mukabili anlaşma yapılan kurumlarca Şirketinize ödenen tutarların, bahse konu harcamalar ile harcamayı yapan kurumların kazancının elde edilmesi arasında doğrudan ve açık bir illiyet bağının bulunması şartıyla, söz konusu hizmetten yararlanan şirketlerin kazançlarının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü
 
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy